Evropská komise zvažuje novou rekordní pokutu pro Google

Další gigantická sankce pro IT giganta? Evropská komise řeší další možné zneužití dominantního postavení Googlu. Podle Bruselu firma vytlačuje konkurenty – tentokrát v segmentu mobilních služeb. Mnohým výrobcům prý blokuje část svých služeb, pokud telefon nemá googlovský prohlížeč nebo jeho vyhledávací aplikaci.

Obvinění se točí kolem operačního systému Googlu s názvem Android. Výrobcům, kteří do příslušenství mobilu nepřidají vyhledávač Google a prohlížeč Chrome, firma údajně uvolní jen částečnou verzi Androidu. Ze stejného důvodu prý zabraňuje plnému přístupu do databáze aplikací Google Play.

Podle agentury Reuters nyní vznikl expertní panel, který má možné zneužití ze strany Googlu posoudit. Pokud se odborníci na vině shodnou, společnost Google by ve výsledku mohla čelit vyšší pokutě než v červnu. Tehdy z podobných důvodů EK vyměřila firmě jednu z nejvyšších pokut v této oblasti - 2,42 miliardy eur (63,6 miliardy korun).

Google neférově zvýhodnil svůj produkt Nákupy Google
Zdroj: ČT24

Tehdejší trest se týkal služby v současnosti známé jako „Nákupy Google“. Ta umožňuje spotřebitelům porovnávat zboží a ceny on-line a vyhledávat nabídky od všech typů on-line prodejců, včetně internetových obchodů výrobců, platforem (např. Amazon a eBay) a jiných distributorů.

Původní srovnávač prodejních nabídek Froogle nebyl příliš úspěšný, proto od roku 2008 společnost Google přistoupila na evropských trzích k zásadní změně ve strategii, jak se svým srovnávačem prorazit.

„Tato strategie spoléhala na dominantní postavení společnosti Google v oblasti obecného internetového vyhledávání, nikoliv na hospodářskou soutěž na základě výkonnosti na trzích porovnávání prodejních nabídek,“ píše se v červnovém zdůvodnění pokuty. 

Nezákonné praktiky společnosti Google měly značný dopad na hospodářskou soutěž mezi jejím vlastním srovnávačem prodejních nabídek a konkurenčními službami, uvádí zpráva Evropské komise. Srovnávač společnosti Google díky tomu zaznamenal výrazný růst návštěvnosti na úkor svých konkurentů a ke škodě evropských spotřebitelů.

Google
Zdroj: Reuters/Dado Ruvic

Vzhledem k dominantnímu postavení společnosti Google v oblasti obecného internetového vyhledávání je její vyhledávač významným zdrojem návštěvnosti. V důsledku nezákonných praktik společnosti se návštěvnost jejího srovnávače výrazně zvýšila, zatímco návštěvnost konkurenčních služeb se velmi významně a trvale snížila.

„Tento spor velmi připomíná jiný spor, z počátku tohoto století, kdy se tehdejší Evropská komise zaměřila na Microsoft a jeho Windows a prohlížeč Internet Explorer,“ uvedl pro ČT redaktor serveru Živě.cz Jakub Čížek. Nelíbilo se jí, že Internet Explorer je předinstalovaný, je integrální součástí Windows.

Dnes se řeší to samé a je nastolena otázka, jestli vyhledávač má být jen jakýsi primitivní seznam odkazů nebo je to něco více, něco jako komplexní služba, která odpovídá nejen odkazy, ale i něčím vlastním, řekl redaktor. To právě nabízí Google.

Čížek odhaduje, že se Google proti červnovému verdiktu odvolá a spor se potáhne několik dalších let. Na rozdíl od Microsoftu, který podle něho zaplatil, aniž by se pak mnoho změnilo, je situace nyní odlišná. „Na Googlu se požaduje, aby se zcela změnil, a to je zásadnější než nějaká pokuta, kterou si může dovolit zaplatit,“ řekl Čížek. Domnívá se, že rozhodnutí Evropské komise jde proti uživatelům, protože je příliš staré a není v souladu s tím, jak dnes funguje internet.