Mexiko chce vymýtit džungli před tabulí

Mexiko – Mexiko se možná po 70 letech dozví, kolik je v zemi vlastně žáků, škol a učitelů. Chaotický a nepřehledný systém, v němž se také mohla učitelská místa prodávat či dědit, má napravit nejrozsáhlejší reforma školství v Mexiku za posledních sedm desetiletí. Reformu v pondělí schválil prezident Enrique Peña Nieto. Svaz učitelů se nicméně obává, že novela zákona povede k masivnímu propouštění, a Mexiko tak nyní ochromuje celonárodní stávka vyučujících.

Na výuku a osnovy bude poprvé v historii Mexika dohlížet nezávislý orgán federální vlády, který bude také učitele a školy hodnotit. Doposud přístup k profesi kontroloval jedenapůlmilionový Národní svaz zaměstnanců ve školství, který učitelská místa mnohdy nepřiděloval na základě odbornosti.

Vzhledem k tomu, že do nynějška vzdělávací systém ovládal učitelský svaz, nikdo v Mexiku nemá potuchy o tom, kolik je v zemi škol, vyučujících či žáků. Předpokládá se, že na výplatních listinách jsou tisíce imaginárních učitelů. V roce 2010 kupříkladu vyšel najevo případ, kdy byl mezi nimi i šéf významného drogového kartelu ve státě Michoacán, přestože uplynulých deset let nevkročil do školní třídy. Vedoucí svazu učitelů Elba Esther Gordillová, která stojí v čele této organizace již 23 let, je kritiky obviňována z korupce, zneužívání fondů organizace a dokonce i z vraždy.

Na základě reformy se mají učitelé přijímat a povyšovat pouze s ohledem na svou odbornost. Poprvé bude také provedeno jejich sčítání. „Profesionální hodnoty musí být jediným kritériem při přijímání učitelů, jejich zaměstnávání a povyšování do funkce ředitelů či inspektorů,“ prohlásil prezident Nieto.

Reformu před prezidentským podpisem schválil parlament a většina zákonodárných sborů jednotlivých států. Jejím dalším cílem je zvýšit poměr žáků, kteří dokončí druhý stupeň základní školy, na 80 procent a těch, kteří dostudují střední školu, na 40 procent. Na 40 000 mexických školách se má také prodloužit vyučování.

Vydáno pod