Doteď jsme lidi spojovali, teď je budeme sbližovat, zní nová Zuckerbergova vize

Horizont ČT24: Zuckerbergovy vize pro Facebook (zdroj: ČT24)

Zakladatel největší sociální sítě světa Mark Zuckerberg si vysnil novou vizi Facebooku. Proti globálním výzvám chce využít sílu globálního online společenství. Propojit by chtěl co nejvíc skupin se stejnými zájmy, aby společně čelily třeba chudobě nebo klimatickým změnám. Podle kritiků ale půjde o citelný zásah do soukromí uživatelů.

Doteď sociální síť Facebook lidi spojovala, teď je chce především sbližovat. „Chceme pomoct jedné miliardě lidí, aby se navzájem propojila ve smysluplné skupiny. Pokud toho chceme docílit, musíme nejen zvrátit celkový pokles členství v komunitách, který pozorujeme desítky let na celém světě, ale zároveň postupně posílíme celkovou společenskou strukturu,“ představuj svůj plán spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Pouhé sdílení podle Marka Zuckerberga už nestačí. Nová vize vychází z otázky, zda skutečně žijeme ve světě, který chceme. „Vždycky jsem si myslel, že pokud dáme lidem možnost se vyjádřit a pomoct jim se spojit, vytvoříme lepší svět. A v řadě ohledů se tak stalo. Ale dnes, když se podíváme kolem sebe, je naše společnost příliš rozdělená. Takže si myslím, že máme zodpovědnost udělat něco víc, nejen propojit svět, ale také zapracovat na jeho sblížení,“ dodal Zuckerberg.

Facebook
Zdroj: ČT24

Spojit by společnost měly nové skupiny s tisíci členy po celém světě se stejnými zájmy a cíli. Matematika je přitom prostá. Čím větší skupina, tím větší šance na prosazení změn. „Tento úkol odráží fakt, že některých věcí nemůžeme docílit sami,“ vysvětluje Zuckerberg.

Především těch globálních jako boj proti chudobě nebo klimatickým změnám, šíření prosperity nebo svobody. A globální výzvy vyžadují globální společenství. „Potřebujeme vybudovat svět, kde bude postaráno o každého, o člověka v Indii nebo v Číně nebo v Mexiku nebo Nigérii, stejně jako bude postaráno o člověka tady v Chicagu,“ dodává.

Ze sociálních bublin se stanou bubliny globální, namítají kritici

Facebook v současné době testuje propojování jednotlivých skupin. Jejich členům se administrátoři snaží nabídnout členství v podobných komunitách. Podle kritiků půjde o silný zásah do soukromí uživatelů.

Ime Archibong
Zdroj: ČT24

Hrozí ale třeba také vznik takzvaných sociálních bublin, kdy uživatel získá návrh na členství jen ve skupinách stejně smýšlejících lidí. Dalším potenciálním nebezpečím by mohl být nárůst skupin zaměřujících se na nenávistné komentáře.

Facebook přichází s novou vizí ve chvíli, kdy čelí silné kritice - od nekontrolovatelného šíření falešných zpráv jako během prezidentské kampaně v USA až po vkládání videí s explicitním násilím.