Život na 18 metrech? Větší byt si lidé v Hongkongu nemohou dovolit

Horizont ČT24: Asijský trend mikrobydlení (zdroj: ČT24)

V Hongkongu se drží ceny nemovitostí v astronomických výškách. Zejména investoři z pevninské Číny sem rádi ukládají peníze a jsou ochotni platit i absurdně vysoké sumy. Už léta se čeká, kdy cenová bublina splaskne. Trh mezitím reaguje novým trendem. Pro méně movité klienty staví nové extra malé byty. Jejich počet v posledních letech roste v řádech desítek procent.

Hongkongští developeři začali nabízet zejména mladým lidem byty, které mají nejvyšší standard, ale hodně skromné proporce. Byty jsou velké asi jako větší garáž, ne víc než 18 metrů čtverečních. Říká se jim mikrobyty a přesto, že v nich nic podstatného nechybí, většinu svých obyvatel příliš nenadchnou.

V Hongkongu je zájem o mikro byty
Zdroj: ČT24

„Pokaždé když sem vkročím, mám pocit jako kočka stlačená do krabice,“ popisuje obyvatel jednoho z mikrobytů Donny Chan.

V Hongkongu má každý metr čtvereční cenu zlata. Garsonka, v níž si Donny Chan nemůže ani pořádně uvařit nebo uspořádat party, měla v roce 2015 pořizovací cenu v přepočtu skoro 12 milionů korun. Měsíční pronájem spolkne třetinu Donnyho platu, tedy 30 tisíc korun.

„Byla by to dobrá investice, kdybych si ji mohl dovolit. Ale pořídit si tak malý byt? Do toho bych nešel. Dal bych přednost něčemu většímu,“ tvrdí Chan.

Fakt, že se plocha i u luxusních bytů stále více smršťuje a cena naopak roste, signalizuje, že trh s nemovitostmi v Hongkongu je na maximu.

Řešení pro život v malém

Život v malých bytech můžou ulehčit důmyslné přepážky
Zdroj: ČT24

Jsou ale lidé, kteří k této výzvě dokážou přistoupit kreativně. Designér Andy Knight svých osmadvacet metrů čtverečních propojil posuvnými a otočnými přepážkami. Na začátku stál před dilematem – koupit jen o málo větší byt za o mnoho větší peníze, nebo investovat do rekonstrukce?

„Došli jsme k tomu, že s dobrou renovací bychom mohli žít pohodlněji i na malém prostoru než bez renovace v o něco větším,“ říká Knight.

Na pomoc hlavně mladým klientům přišla jedna hongkongská architektonická kancelář. Její koncept nazvaný Startovní box nabízí bydlení, kde se o větší prostory k zábavě a odpočinku může dělit více nájemníků.

Lidé, kteří chtějí žít v nejdražších čtvrtích jednoho z nejdražších měst světa, musejí být zkrátka buď hodně bohatí, nebo hodně vynalézaví.