Trump čelí žalobě za přijímání peněz od cizích států

Skupina více než 190 demokratických kongresmanů a senátorů podala žalobu na prezidenta Donalda Trumpa. Podle zákonodárců Trump prostřednictvím svých rodinných podniků přijímá bez souhlasu Kongresu od cizích států peníze. Ministerstvo spravedlnosti a ani Bílý dům se k záležitosti zatím nevyjádřily.

Zákonodárci tvrdí, že je to historicky největší počet členů Kongresu USA, který kdy prezidenta žaloval.

V žalobě podané u federálního soudu prohlašují, že Trump od lednového převzetí prezidentského úřadu skrze své firmy přijímá od zahraničních vlád peníze, k čemuž nemá souhlas Kongresu, ačkoli to vyžaduje americká ústava.

„Prezident Trump je v konfliktu zájmů nejméně s 25 zeměmi světa. Zdá se, že využívá funkci k maximalizaci svých zisků,“ řekl jeden ze žalujících zákonodárců agentuře Reuters. „K tomuto kroku jsme se nerozhodli z potěšení nebo kvůli stranickému boji, ale protože nám prezident Trump nedal jinou možnost,“ dodal.

Trumpův holding spravují synové

Konglomerát The Trump Organization prezident formálně svěřil do správy svých dvou nejstarších synů Donalda mladšího a Erica. Organizace zahrnuje více než pět stovek podnikatelských subjektů, včetně hotelů, golfových resortů či bytových domů. Řada z nich je v obchodním kontaktu se zahraničními vládami.

Příkladem může být Trump International Hotel ve Washingtonu, který byl vybrán zahraničním diplomatům pro pobyt v hlavním městě Spojených států. Podle kritiků může rezervace drahých apartmánů v tomto hotelu vzbudit u zahraničních vlád dojem, že budou mít při vyjednávání s Trumpovou administrativou výhodnější podmínky.

Podobnou žalobu na Trumpa kvůli zahraničním operacím jeho rodinných podniků podaly nedávno stát Maryland a také oblast hlavního města Washingtonu. Bílý dům na to tehdy reagoval tím, že Trumpovo jednání se ústavě neprotiví.