Spáchali jsme těžký zločin, tvrdí migranti v Německu. Mají větší šanci na azyl

Stále více migrantů, kteří žádají v Německu o azyl, úřadům tvrdí, že ve své vlasti spáchali těžký zločin. Díky tomu se mohou vyhnout deportaci. Podle ustanovení azylového zákona totiž Německo nemůže vyhostit člověka do země, v níž mu hrozí trest smrti.

Případy, kdy se migranti přiznali k vymyšleným zločinům, zaznamenaly v několika německých spolkových zemích včetně Severního Porýní-Vestfálska, Hesenska, Bavorska či Saska. Při výslechu ale většina migrantů nakonec uvedla, že si zločin vymyslela, aby se vyhnula deportaci.

Jen státní zastupitelství v Düsseldorfu, metropoli nejlidnatější německé spolkové země Severního Porýní-Vestfálska, se od počátku tohoto roku zabývalo dvacítkou těchto případů. V Bádensku-Württembersku na jihozápadě Německa evidují letos 60 až 80 „smyšlených zločinů“, ke kterým se migranti přiznali, a v Bavorsku od loňského léta asi 150.

Uprchlíci si neuvědomují, že jim v Německu hrozí trest

Migranti přitom ze strachu z vyhoštění často tvrdí i to, že byli ve vlasti členy teroristických organizací včetně takzvaného Islámského státu (IS). Podle státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem se běženci často přiznávají k politicky motivovaným zločinům. Jeden uprchlík například tvrdil, že jej v Afghánistánu unesli radikálové z Talibanu a on pak při útěku zabil jednoho ze svých strážců.

Migrant ze západní Afriky se v Severním Porýní-Vestfálsku zase snažil německé úřady přesvědčit, že zabil ve vlasti milence své švagrové poté, co je přistihl in flagranti. Až když mu u výslechu došlo, že by ho v Německu čekalo vězení, přiznal, že si vše vymyslel. Ve skutečnosti prý nemá ani švagrovou.

Prokuratura vyšetřuje desítky lidí ohledně údajného členství v Talibanu

Saský ministr spravedlnosti Sebastian Gemkow před přiznáváním smyšlených zločinů v rozhovoru s DPA varoval. „Každému, kdo si přiznání vymyslí, musí být jasné, že i kvůli tomu mu hrozí trestněprávní následky,“ uvedl.

Německý týdeník Der Spiegel před časem napsal, že tisíce migrantů se během azylového řízení identifikovaly jako bývalí podporovatelé nebo rovnou bojovníci Talibanu. Nejméně sedm desítek Afghánců německá prokuratura kvůli tomuto podezření prošetřuje, začaly už první soudy.