Trump vyjede koncem května do světa. Navštíví Izrael i papeže

Americký prezident Donald Trump koncem května navštíví Izrael, Vatikán a Saúdskou Arábii a první zahraniční cestu ve funkci hlavy státu uzavře účastí na summitu NATO v Bruselu a na summitu skupiny nejvyspělejších zemí G7 v sicilské Taormině. Napsal to server Politico s odvoláním na své zdroje v Bílém domě.

Prezident odjede poprvé do zahraničí zhruba čtyři měsíce od uvedení do úřadu. Zájem na setkání s papežem Františkem dal najevo na nedávné tiskové konferenci s italským premiérem Paolem Gentilonim.

O možné cestě do Jeruzaléma už dřív informovaly izraelské zdroje s tím, že na přípravě návštěvy se pracuje.

František Trumpa kritizoval ohledně stavby zdi

Vatikánské úřady oznámily, že hlava římskokatolické církve přijme amerického prezidenta ve středu 24. května v 8:30 ráno, aby stihla tradiční generální audienci. Trump se rovněž setká s kardinálem Pietrem Parolinem, který v papežské administrativě odpovídá za zahraniční politiku.

„Přijímám každou hlavu, která požádá o audienci,“ řekl ještě před oficiálním oznámením schůzky papež novinářům na dotaz k možnému setkání s Trumpem.

Setkání proběhne zhruba rok poté, co František v reakci na předvolební sliby Donalda Trumpa o postavení zdi na hranici s Mexikem řekl, že člověk s takovým postojem „není křesťan“. Trump, který vyrostl v presbyteriánské rodině papeži vzkázal, že jeho poznámka je „hanebná“.

Vatikán také kritizoval Trumpův postoj k ekologii a jeho popírání globálního oteplování. Papežův blízký spolupracovník, kardinál Peter Turkson, prezidentovi vzkázal, aby „naslouchal nesouhlasným názorům“ a přehodnotil svůj postoj ke změnám klimatu. Ekologie je jedním z hlavních témat Františkova pontifikátu.

Trump chce spojit mulismy, křesťany a židy v boji proti terorismu

Sám Trump svou první zahraniční cestu označil za projev snahy vybudovat podmínky pro spolupráci muslimů, křesťanů a židů v boji s terorismem. „Naším úkolem není diktovat ostatním, jak mají žít, nýbrž vybudovat koalici přátel a partnerů, kteří sdílejí cíl boje s terorismem a zajištění bezpečnosti, příležitostí a stability pro válkou rozervaný Blízký východ,“ řekl prezident.

První Trumpova zahraniční cesta začne v Saúdské Arábii. V Římě se zastaví cestou na bruselský summit NATO.