Bundeswehr šetří, zda byl voják chystající útok součástí větší skupiny radikálů

Události: Skandál v německé armádě (zdroj: ČT24)

Podle generálního inspektora německé armády zatím není jasné, zda voják Franco A., který zřejmě chystal teroristický útok, byl součástí širší skupiny pravicových radikálů. Inspektor v rozhovoru pro stanici ARD také vyjádřil obavu, že uvnitř bundeswehru nefungují očistné mechanismy.

Nadporučík Franco A., který je od minulého týdne ve vazbě, chystal podle vyšetřovatelů teroristický útok, který chtěl svalit na uprchlíky. Proto se na konci roku 2015 nechal v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily. Nelegálně si také opatřil zbraň.

Armáda se kvůli případu stala terčem kritiky i proto, že o radikálně pravicovém smýšlení Franca A. věděla už od roku 2014, kdy předložil diplomovou práci, která byla shledána jako radikálně nacionalistický pamflet. „Obvinění v tomto vědeckém posudku jsou tak závažná, že podle mého názoru mělo okamžitě následovat rozsáhlé vyšetřování,“ míní inspektor Volker Wieker. Armáda přesto nijak nezakročila.

Nyní se snaží zjistit, mezi jakými vojáky se Franco A. pohyboval. V médiích se hovoří o tom, že kolem sebe mohl mít skupinu až čtyř dalších pravicových radikálů.

Kasárna v Illkirchu
Zdroj: Patrick Seeger/ČTK/DPA

V Berlíně jedná elita armády

Kvůli krokům, které by podobným případům do budoucna předcházely, se v Berlíně sešla stovka vrcholných představitelů armády s ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou (CDU). Přestože měl být původně začátek schůzky přístupný novinářům, ministryně nakonec jejich přítomnost odmítla. Podle některých komentářů může jít rovněž o reakci na její středeční návštěvu francouzsko-německé základny ve francouzském Illkirchu, kde Franco A. působil.

Inspekce, která byla podle kritiků především inscenací pro média, nabídla nemilý obraz německé armády - na zdech vyškrábané nacistické syboly i obrázky vojáků wehrmachtu. „Wehrmacht nemůže být v žádném případě předobrazem pro bundeswehr,“ zdůraznila von der Leyenová.

Aktuální skandál se přidává k nedávným aférám šikany a sexuálního zneužívání na základnách. Nepříliš optimistické jsou i zprávy o funkčnosti technického vybavení bundeswehru a přemrštěných cenách, které armáda platí za náhradní díly či opravy strojů.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová
Zdroj: Patrick Seeger/ČTK/DPA

Ministryně pod tlakem ze všech stran

Například šéf poslanců koaliční sociální demokracie (SPD) Thomas Oppermann uvedl, že von der Leyenová zatím vyprodukovala jen pěkné obrázky, ale nevyřešila jediný problém bundeswehru. Ministryně, která tvrdě kritizovala představitele armády a hovořila o slabém vedení, se podle něj schovává za podřízené, a není proto dobrým vzorem pro mladé vojáky.

Opoziční strany Zelených a Levice požadují, aby ministryně celou kauzu podrobně vysvětlila ve výboru Spolkového sněmu pro obranu.