AP: Za zabití černocha Sterlinga americké ministerstvo spravedlnosti policisty neobviní

Americké ministerstvo spravedlnosti neobviní policisty, kteří loni při kontroverzním zásahu zastřelili černocha Altona Sterlinga. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním případu, který vyvolal vlnu protestů proti policejnímu přístupu k černošské menšině ve Spojených státech.

Sterlinga, který prodával hudbu před jedním z obchodů v Baton Rouge ve státě Louisiana, kontrolovala policie na základě anonymního udání, že vyhrožoval střelnou zbraní. Při zásahu jeden ze strážců zákona muže zastřelil.

Policisté tvrdí, že Sterlinga nejdříve vyzvali, aby dal ruce na kapotu jejich vozu, což odmítl, proto použili elektrický paralyzér. Poté se podle nich natahoval pro pistoli, kterou měl v kalhotách, a tak jej zastřelili. Svědek, který incident natočil na mobilní telefon, s jejich verzí nesouhlasí, neboť podle něho Sterling zbraň nedržel, ale policisté mu ji až po zastřelení vyndali z kapsy.

Ministerstvo spravedlnosti zahájilo ihned po Sterlingově smrti loni v červenci vyšetřování možného porušení jeho práv, které bude podle AP nyní uzavřeno bez obvinění. Šetření úřadů státu Louisiana zatím k závěru nedospělo.

Protest proti policejnímu násilí vůči černošským obyvatelům
Zdroj: Reuters

Sterlingův případ je dosud nejzávažnější kauzou podobného druhu, o níž rozhoduje úřad po nástupu nového ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Ten dal v minulosti najevo, že přílišné federální zásahy do činnosti policejních sborů mohou mít negativní vliv na výkonnost policistů, ačkoli nezpochybnil, že překročení policejních pravomocí je třeba trestat.

Prezident Donald Trump, který jej do funkce nominoval, se během loňské volební kampaně opakovaně postavil na stranu policistů, kteří se za zákroky proti černochům stali terči veřejné nevole.