Papež Benedikt oslavil devadesátiny, s gratulací dorazila i delegace z Bavorska

Emeritní papež Benedikt XVI., který se v roce 2013 nečekaně vzdal úřadu, o víkendu oslavil 90. narozeniny. Do Vatikánu kvůli této příležitosti přijely desítky zástupců z jeho rodného Bavorska v čele s premiérem Horstem Seehoferem.

Benediktovy narozeniny letos připadly na velikonoční svátky, a tak se oslava přesunula na pondělí a vatikánský deník L'Ossertavore Romano z ní nyní zveřejnil fotografie.

Jak se na bavorskou sešlost sluší a patří, nechyběly tupláky piva, preclíky a bílé klobásky.

S gratulací do vatikánského kláštera Mater Ecclesiae, kde Benedikt po svém odchodu z čela katolické církve žije, dorazil i bavorský premiér Horst Seehofer. „Tenhle hřích je dovolen,“ ujistil Benedikta, když mu předával koš bavorských specialit.

Benedikt během oslav svých devadesátin
Zdroj: Lena Klimkeit/ČTK/DPA
Emeritnímu papeži přijeli pogratulovat zástupci Bavorska
Zdroj: Reuters/Osservatore Romano

„Skvělé, že se opět setkáváme pod modrým římským nebem, které tak připomíná bílo-modré nebe v Bavorsku,“ kvitoval Benedikt setkání s Bavory, kterého se účastnil i jeho o tři roky starší bratr Georg.

Seehofer si s emeritním papežem téměř hodinu povídal o politice a po setkání ujistil, že Benedikt je stále velice dobře informován o světovém dění.

Bavorský premiér Seehofer s dary pro emeritního papeže
Zdroj: Reuters/Osservatore Romano

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Alois Ratzinger, se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu nad Innem. Po válce vystudoval teologii a filozofii v Mnichově, v roce 1951 byl vysvěcen na kněze. V roce 1959 získal profesuru na univerzitě v Bonnu, působil i v Münsteru, Tübingenu a Řeznu. V padesáti letech byl jmenován kardinálem. Čistotu víry hlídal po boku Jana Pavla II. jako prefekt Kongregace pro nauku víry od roku 1981 až do dubna 2005, kdy se stal papežem.

V září 2016 vydal Benedikt knihu Poslední rozhovory, ve které shrnuje své působení v čele katolické církve. Připustil, že praktické vládnutí nebylo jeho silnou stránkou, nicméně svůj pontifikát nepovažuje za neúspěšný.