Zemřel bouřlivák Norman. Generál, který velel v Perském zálivu

Washington - Ve věku 78 let zemřel americký generál ve výslužbě Norman Schwarzkopf, který v roce 1991 za prezidenta George Bushe staršího velel mezinárodní koalici ve válce proti iráckým silám v Perském zálivu. Díky nečekaným manévrům tehdy jeho jednotky rozdrtily iráckou armádu během šesti týdnů.

Podle Schwarzkopfovy sestry Ruth Berenbaumové generál zemřel ve čtvrtek na komplikace spojené se zápalem plic v Tampě na Floridě. „Pořád jsme ještě v šoku. Tohle bylo pro nás pro všechny překvapení,“ řekla.

Generál, který nenáviděl válku

Schwarzkopf pro svou vznětlivou povahu získal mezi lidmi přezdívku „bouřlivák Norman“. V televizním rozhovoru jednou prohlásil, že ve skutečnosti válku nenáviděl: „Byli to mí vojáci. Všichni byli dobrovolníci. Nechtěli jít do války. Nechtěli opustit své rodiny, ale když je jejich země požádala, aby to udělali, byli přesvědčení, že jde o správnou věc.“

Za 34 let v armádě obdržel zesnulý generál řadu vyznamenání, hlavně za své působení ve Vietnamu. Krátce po návratu z Perského zálivu odešel do důchodu. Ke vstupu do politiky se oblíbený voják přesvědčit nenechal. V pozdějších letech života se soustředil na podporu charitativních akcí. V prezidentských volbách v roce 2000 aktivně podporoval George Bushe mladšího.

Norman Schwarzkopf:

„Musím říct, že žádná slova nemůžou zachytit ten pocit, který člověk prožívá, když stojí a naposledy slyší národní hymnu a salutuje americké vlajce, reprezentující zemi, které posledních 35 let rád a hrdě sloužil.“

Do Perského zálivu odjížděl před 22 lety jako skoro neznámý muž. Domů se vracel jako oslavovaný hrdina. Dostal za úkol vyhnat irácké okupanty z Kuvajtu, 700 tisíc spojeneckých vojáků pod jeho velením to dokázalo za 43 dní. Operaci Pouštní bouře tehdy celý svět sledoval skoro v přímém přenosu. Nejdřív spojenci bombardovali Iráčany ze vzduchu, potom zahájil Schwarzkopf pozemní ofenzivu. Bleskovými přesuny vojska i techniky obešel irácké jednotky, pronikl až na irácké území a síly Saddáma Husajna v Kuvajtu odřízl. Pozemní boje trvaly jen sto hodin. Zemřelo při nich 480 koaličních vojáků oproti desítkám tisíc Iráčanů.

  • Generál Norman Schwarzkopf autor: Laurent Rebours, zdroj: ČTK/AP
  • Norman Schwarzkopf s prezidentem Bushem autor: Ron Edmonds, zdroj: ČTK/AP

K následné invazi do Iráku v roce 2003, která svrhla režim Saddáma Husajna, měl Schwarzkopf rozpolcený postoj a vyjádřil pochyby, že vítězství bude tak snadné, jak předpovídal Bílý dům a Pentagon.

Začátkem roku 2003 řekl listu Washington Post: „Jak bude vypadat poválečný Irák s Kurdy a sunnity a šíity? To je podle mě zásadní otázka a měla by tvořit součást celkového plánu.“

Koncem roku 2004 pak ostře kritizoval tehdejšího ministra zahraničí Donalda Rumsfelda a Pentagon za chyby, které zahrnovaly neodpovídající výcvik vojenských záložníků poslaných do Iráku a chybné úsudky ohledně této země. „Myslím, že jsme nepočítali s tím, že se to změní na svatou válku,“ řekl tehdy v rozhovoru pro televizní stanici NBC.

George Bush starší bývalého generála označil jako „jednoho z největších vojenských velitelů své generace“. Prezident Barack Obama v reakci na jeho úmrtí řekl, že díky němu jsou dnes Spojené státy bezpečnější. „Po válce byl oprávněně označen za skvělého stratéga a inspirujícího vůdce. Dnes si ho připomínáme jako jednoho z vojenských velikánů 20. století,“ prohlásil americký ministr obrany Leon Panetta.