Je EU v podpoře Romů příliš štědrá? Do hádky se ve Štrasburku zapojil i český europoslanec

Evropský parlament ve Štrasburku zažil prudkou hádku o postavení Romů v Evropě. Slyšet byl hlavně hlas britských a italských nacionalistů. Ti obviňovali Romy, že na ně Unie zbytečně vynakládá prostředky k integraci. Proti kritickým hlasům se ostře postavil český europoslanec Tomáš Zdechovský.

Kritika mířila mimo jiné na migrující Romy ze střední Evropy a Česka. Na jejich začleňování prý směřuje podle některých členů europarlamentu příliš mnoho peněz.

„Integrace Romů se rovná nule, Evropská unie vynakládá miliony eur na začlenění. Jde ale jen o vyhozené miliony. Romové se nechtějí integrovat,“ uvedla europoslankyně Mara Bizzotová z italské Ligy severu.

Její kolegové taktéž rezolutně odmítli myšlenku vyhlásit 2. srpen jako Den romského holocaustu. Za druhé světové války nacisté podle odhadů vyvraždili celkově na půl milionu Romů.

„Nedovolím vám, abyste říkali, že jsme rasisti. Mluvíme jen o reálných věcech, které se odehrávají každým dnem. Neměli bychom mít Mezinárodní den Romů, ale spíš Mezinárodní den našich občanů, kteří kvůli Romům trpí,“ dodala Bizzotová.

Zástupce britské Strany nezávislosti Velké Británie Tim Aker kritizoval Romy v souvislosti s masovou migrací do Británie. „Jedna ze zvlášť dotčených komunit je ve městě Sheffield. Podle údajů tam byl zaznamenán přistěhovalecký příliv 6 tisíc Romů a přistěhovalců z východní Evropy za poslední 4 roky,“ dodal s tím, že EU si rozšířením na východ „podepsala svůj ortel smrti“.

Proti podobným slovům se ale ohradil český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podle něj se řada Romů úspěšně integrovala – a má své zástupce i v evropských institucích. Kritici prý záměrně mlčí o pozitivních případech Romů.