Spiegel: Amri svůj útok v Berlíně plánoval pečlivě několik týdnů

Berlínský atentátník Anis Amri svůj prosincový útok na vánoční trh připravoval několik týdnů, během nichž zřejmě zvažoval, jak se zmocnit kamionu. Uvedl to magazín Der Spiegel s odvoláním na vyšetřovatele.

Policii se z Amriho mobilního telefonu podařilo vyčíst data, která ukazují, že se už od konce listopadu prakticky každý den pohyboval po ulici Friedrich-Krause-Ufer v berlínské čtvrti Moabit, kde řidiči kamionů často odstavují své vozy.

Právě zde mladý Tunisan 19. prosince zastřelil polského řidiče kamionu, kterým stejný den najel do vánočního trhu na asi pět kilometrů vzdáleném náměstí Breitscheidplatz v západní části německé metropole. Teroristický útok, k němuž se přihlásil takzvaný Islámský stát, si vedle řidiče kamionu vyžádal dalších 11 obětí, včetně jedné Češky. Desítky lidí utrpěly zranění.

Komise zemského parlamentu v Düsseldorfu tento týden potvrdila, že už loni v březnu tamní kriminalisté poukázali na hrozbu, kterou Amri představuje.

V době, kdy Amri natáčel vzkaz věrnosti Islámskému státu, už bezpečnostním složkám mizel z radaru jako nebezpečný radikál. Byl pro ně spíš násilník a dealer drog. Když se znovu objevil, bylo jasné, že riziko podcenily.