Káhira pod rekordním náporem. Přelidněné metropoli má ulehčit vznikající město opodál

Jak čelí Káhira náporu lidí? (zdroj: ČT24)

Městem s nejrychleji rostoucí populací na světě je egyptská Káhira. Jen letos v ní přibude na půl milionu lidí. Rostoucí metropoli to ale přináší nemalé problémy – krom dopravních kolon i značný pokles životní úrovně. Tamní úřady ale pracují na řešení: zbrusu novém městě rostoucím hned vedle stávající aglomerace.

Současná megapole Káhira‒Gíza čítá 22,8 milionu obyvatel. Podle společnosti Euromonitor International jich letos o půl milionu přibude. Pro Káhiru to v konkurenci všech světových metropolí znamená první příčku v růstu populace.

Pro zemi vzpamatovávající se z letitého politického chaosu to znamená další zátěž. V metropoli žije čtvrtina všech Egypťanů, které sem z celé země láká hlavně práce. S nárůstem obyvatel se pojí i stoupající ceny zboží a služeb. Aby to občané nepocítili, ekonomika by oproti růstu počtu obyvatel musela stoupnout dvojnásobně.

Ruch na jednom z káhirských tržišť
Zdroj: Reuters

Egyptská ekonomika v letech 2015 až 2016 vzrostla o 4,3 procenta, což k vymýcení chudoby nestačí. Mezinárodní měnový fond (MMF) očekává, že situace nebude jiná ani letos ‒ egyptská ekonomika prý poroste asi o čtyři procenta.

Úřady už před dvěma roky přišly s řešením, jak městu ulevit. Asi 45 kilometrů východně od Káhiry vzniká nová metropole, kam se přesune řada ministerstev i hlavní letecký uzel. Čínou sponzorovaný projekt má Káhiře ulevit o zhruba 5 milionů lidí.

Schéma nově vznikající metropole u Káhiry
Zdroj: ČT24/Google Earth

„Před rokem v dubnu jsme začali s výstavbou města. Postupujeme rychle. Myslím, že ještě tento rok nebo do konce příštího roku se tam lidé začnou stěhovat,“ zmiňuje náměstek ministra bydlení Khalid Abbás.

Káhira je přelidněná hlavně kvůli migraci z chudších částí země. Egyptské úřady označily 351 káhirských slumů za nevhodné pro život. V některých z nich chybí tekoucí voda a kanalizace. Odhaduje se, že v těchto slumech žije asi 850 tisíc lidí.

Letecký snímek Káhiry
Zdroj: Reuters