Káhirský slum vydal obří sochu faraona Ramesse II.

Egyptští a němečtí archeologové objevili v podzemních vodách káhirské chudinské čtvrti části obrovské starověké sochy. Věří, že znázorňuje faraona Ramesse II., který Egyptu vládl před 3000 lety. Na stejném místě tehdy totiž stálo starověké město Heliopolis, kde faraon postavil chrám slunečního kultu. Nález je podle egyptského ministerstva památek velmi významný.

„Minulé úterý mi zavolali, že objevili obrovskou křemencovou sochu, pravděpodobně Ramesse II.,“ řekl agentuře Reuters ministr památek Chálid Ananí. Archeologové narazili na část hlavy a těla, pravé ucho a úlomek oka.

Nejmocnější vládce starověkého Egypta Ramesse II., který je někdy také označován jako Ramesse Veliký, byl třetím panovníkem 19. dynastie, jež vládla v letech 1279 až 1213 před naším letopočtem.

Část sochy Ramesse II. nalezená v Káhiře
Zdroj: Reuters
Část sochy Ramesse II. nalezená v Káhiře
Zdroj: Reuters

Vedl několik vojenských výprav a rozšířil území Egypta, za jeho vlády sahal od Sýrie po Núbii. Jeho nástupci ho označovali za „významného předka“.

Egyptsko-německá expedice rovněž objevila část pískovcové sochy Sethiho II., který byl vnukem Ramesse II.

Na místě nálezu dříve stál chrám, jenž byl jedním z největších v Egyptě. Byl téměř dvakrát tak velký jako Amonův chrám v Karnaku. V období starověkého Říma a Řecka byl však zničen. Obelisky z místa byly přepraveny do Alexandrie či do Evropy a opracované kameny byly rozkradeny a použity při budování Káhiry.

Společně se sochou faraona byl nalezen i úlomek obelisku
Zdroj: Reuters

Archeologové teď vykopávají zbývající kusy sochy. Poté budou nález restaurovat. V případě, že mají pravdu a opravdu jde o Ramesse II., bude socha stát u vchodu nového Velkého egyptského muzea, které má být otevřeno příští rok.