Boj o zdravotnickou reformu: Proti Trumpovi se postavily odbory

Tábor odpůrců zdravotnické reformy v USA ve středu posílil. Vlivné Americké lékařské sdružení (AHA) totiž varovalo před zrušením podpůrného programu Obamacare. Kvůli plánu prezidenta Donalda Trumpa podle ní mohou přijít o dostupnou zdravotní péči nejvíce zranitelní Američané s malými příjmy.

Bílý dům a vedení republikánů v Kongresu má ale klíčovou Obamovu legislativu za příliš nákladnou. Reforma z roku 2010 podle nich navíc neúměrně zatěžuje celý systém zdravotnictví.

V obou komorách se tak konzervativci snaží změnu prosadit co nejrychleji.
Demokraté ale dali pocítit, že prosazení nebude pro Trumpův tým snadné. Už jen debata ve výborech trvala dlouhé hodiny prakticky až do středeční půlnoci.

  • snížit výdaje na systém Medicaid, který se týká lidí s nízkými příjmy
  •  zrušit povinnost pro firmy s více než 50 zaměstnanci zajistit jejich pojištění
  • státní dotace dle příjmu nahradit daňovými úlevami podle věku
  • umožnit Američanům ve větší míře využívat nestátní pojišťovny
  • osvobodit jednotlivé státy od povinného zajištění zdravotní péče za stávajících podmínek
  • ponechat možnost sdruženého pojištění rodičů a jejich potomků do 26 let 

Vedení AHA reprezentuje zhruba 5 tisíc nemocnic a zdravotnických středisek. V dopisu adresovaném Kongresu uvádí, že miliony Američanů prý ztratí přístup ke zdravotnímu pojištění, stejně jako k dalším benefitům současného systému.

Podle jedné z nejsilnějších odborových organizací na to doplatí hlavně chudí a dlouhodobě nemocní. Náklady na lékařskou péči se prý „dramaticky“ zvýší hlavně pro osoby starší 50 let.

Vedle demokratů se proti Trumpově reformě ale staví i konzervativní křídlo republikánů. Reformu označují za „lehkou verzi Obamacare“, která v omezení státní role nezachází dostatečně daleko. Plán označují za příliš nákladný a žádají, aby zdravotní pojištění zavedené Barackem Obamou bylo co nejdřív zrušeno, třeba i bez náhrady.

Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan si je schválením reformy jistý. Hlavním cílem nového programu zdravotního pojištění je podle něj omezit vliv státu. „Washington přestane být chůvou,“ poznamenal Ryan.

Šéf sněmovny Paul Ryan (vpravo) s lídrem sněmovních republikánů Kevinem McCarthym
Zdroj: Reuters

Zachována má být naopak povinnost pojišťoven poskytovat služby i novým klientům, kteří už dřív trpěli nějakým onemocněním. Z takzvané Obamacare by podle představ republikánů mělo zůstat v platnosti také ustanovení, které umožňuje, aby mladí lidé do 26 let byli pojištěni spolu se svými rodiči.

V Senátu, kde mají republikáni jen těsnou převahu, může nový systém narazit na tvrdý odpor. Demokratický poslanec Frank Pallone z výboru pro finanční zákonodárství ho dnes označil za „recept na neštěstí“.

Projednávání ve výborech by mělo skončit tento týden. Poté se bude plánem zabývat plénum Sněmovny reprezentantů a po něm Senát. V obou komorách mají republikáni převahu.

Reforma zdravotnického systému byla jednou z programových priorit prvního funkčního období prezidenta Obamy. Šéf Bílého domu její potřebnost zdůvodňoval snahou zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů Američanů bez zdravotního pojištění a potřebou zkrotit prudce rostoucí náklady na zdravotnictví. Kongres reformu schválil v roce 2010 a republikáni od té doby slibovali, že ji zruší, až se dostanou k moci.