V chudobě žije šestina Němců, nejvíc od roku 1990

Události: Chudoba v Německu (zdroj: ČT24)

V Německu žije v chudobě nejvíc lidí od znovusjednocení země. Na oficiálně stanovenou hranici nedosáhne víc než šestina obyvatel. Pro srovnání – v Česku je to podle stejné metodiky necelá desetina.

Podle statistiků je skoro každý druhý rodič samoživitel v Německu pod hranicí chudoby, v přepočtu má méně než 33 tisíc korun měsíčně. „Jsem ochotná dělat jakoukoli práci. Pro mě je ale hlavní otázka péče o dítě. Kde ji seženu?,“ podotkla matka samoživitelka Nikol Bumkeová.

Zvlášť ohrožené chudobou jsou i rodiny s mnoha dětmi, rychle ale přibývá i důchodců. „Je třeba lepší přístup ke vzdělání pro děti z rozdělených rodin, státem vytvořené pracovní příležitosti pro dlouhodobě nezaměstnané, dostupné sociální bydlení a reforma penzijního systému,“ konstatoval spoluautor studie a předseda německého paritního svazu Ulrich Schneider.

Chudoba v Německu
Zdroj: ČT24

Názory na to, jak se Němcům skutečně vede, se různí. Někteří zdůrazňují, že nůžky mezi chudými a bohatými se rozevírají a čisté příjmy rostou jen pomalu. Nejchudším Němcům dokonce za posledních dvacet let o deset procent klesly.

Jiní zmiňují růst HDP, flexibilní pracovní trh nebo rekordně nízkou míru nezaměstnanosti. „Třicet až čtyřicet procent lidí z tohoto vývoje nemá nic. Jejich životní standard se nezlepšil,“ upozorňuje ale spoluautor studie a prezident spolkového solidárního svazu Wolfram Friedersdorff.

Chudoba v Německu
Zdroj: ČT24

Podobně mluví Martin Schulz, jehož sociální demokraté s mottem sociální spravedlnosti v průzkumech překonávají CDU kancléřky Angely Merkelové.

U voleb ale budou podle sociologa Gerta Wagnera rozhodovat konkrétní návrhy, ne obecná hesla. „V průměru se lidem vede tak dobře jako dlouho ne. Vyjadřují velkou spokojenost se svými životy, ale jsou skupiny lidí, které to tak nemají,“ prohlásil sociální ekonom Gert Wagner.