Delegace syrské vlády je ochotná jednat v Ženevě o předání moci

Syrská vládní delegace podle opozice díky tlaku Ruska přistoupila na to, že bude na ženevských rozhovorech jednat o předání moci. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na šéfa opoziční delegace Násira Harírího. Čtvrté kolo mírových rozhovorů pod záštitou OSN začalo v Ženevě minulý čtvrtek.

Až na úvodní den, kdy se v jedné místnosti ocitly jak delegace vlády, tak opozice, se jedná separátně. Prostředníkem je zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura a prozatím pouze upřesňuje program rozhovorů.

Harírí, který se sešel s de Misturou, řekl, že díky ruskému tlaku vládní delegace přistoupila na to, že do témat zahrne i předání moci. Obvinil ale zároveň syrskou vládu, že útočí na civilisty ve snaze politický proces zmařit.

Podle aktuálních zpráv se ve středu bojovalo u Damašku, kde jsou některé oblasti stále v rukou opozičních skupin. V Sýrii platí od prosince příměří, které se netýká radikálních skupin a boje proti nim pokračují.

Zničené severosyrské město al-Báb
Zdroj: Reuetrs

Co do budoucna s Asadem?

Harírí řekl, že s de Misturou jednal o předání moci, což je téma, které do rozhovorů prosazuje opozice. Podle de Misturova předchozího stanoviska by se rozhovory měly držet rezoluce Rady bezpečnosti OSN z roku 2015. Ta předpokládá, že jako první se budou řešit otázky sestavení vlády, změny ústavy a přípravy voleb v Sýrii.

Téma předání moci v sobě může skrývat letitý spor, který zmařil předchozí kola rozhovorů, totiž postavení prezidenta Bašára Asada v přechodném období i po něm. Opozice trvá na jeho odstoupení, Asad a jeho spojenci na tom, že o příštím prezidentovi rozhodnou Syřané ve volbách.