Formování vládní koalice v Makedonii se komplikuje, Zaev odmítl nabídku bývalého premiéra

Formování nové vlády v Makedonii se o víkendu zkomplikovalo. Vůdce doposud vládnoucí strany VMRO-DPMNE, bývalý premiér Nikola Gruevski, nabídl předsedovi opoziční sociální demokracie (SDSM) Zoranu Zaevovi podporu jeho menšinovému kabinetu, pokud odmítne podmínky albánských stran pro svou účast ve vládě. Tyto požadavky podle Gruevského povedou k etnickému rozdělení země. SDSM nabídku odmítla.

Gruevski na svém facebookovém účtu napsal Zaevovi otevřený vzkaz, v němž slíbil SDSM, že získá hlasy všech 51 poslanců VMRO-DPMNE až do příštích parlamentních voleb. Jedinou podmínkou je, že nebude realizovat takzvanou tiranskou platformu stran reprezentujících albánskou menšinu, u jejíhož zrodu stála albánská vláda.

„Jsme připraveni podpořit SDSM, aby vytvořila menšinovou vládu, pokud ustoupí od jazykového zákona, tiranské platformy a návrhu nově definovat, degradovat Makedonii. Pokud Zaev tolik touží být premiérem, necháme ho, ať realizuje svůj program tak dlouho, dokud neohrozí zájmy státu a národa. Na nás útočit může, jestli chce, ale ne na stát,“ napsal Gruevski.

Slíbil také, že pokud si to Zaev bude přát, „vzdá se, nechá se zatknout, zavřít, mučit“, a VMRO-DPMNE přesto jeho menšinovou vládu podpoří do příštích voleb, na nichž se prý strany mohou domluvit už nyní.

Albánština druhým úředním jazykem po celé Makedonii?

Tiranská platforma, na níž se makedonskoalbánské strany dohodly v Tiraně s albánským premiérem Edim Ramou, zahrnuje mimo jiné i to, že albánština bude druhým úředním jazykem na celém území Makedonie. Zatím je tomu tak pouze v oblastech se silnou albánskou menšinou.

Podle Gruevského by byl navržený jazykový zákon, který by zakotvil albánštinu jako oficiální jazyk, jen první ze série kroků vedoucích k rozdělení Makedonie „podle etnik na kantony nebo federální jednotky“.

Zaev do dvou týdnů představí kabinet

Sociální demokracie ale výzvu úhlavního soka svého vůdce Zaeva odmítla. Strašení federalizací země je podle ní jen výrazem strachu z blížícího se trestu. „Gruevski a jeho nejbližší spolupracovníci se budou zodpovídat za rozkrádání, zločiny, korupci, za osobní, profesionální a rodinné tragédie, které způsobili občanům Makedonie.“

VMRO-DPMNE těsně vyhrála prosincové volby. Získala po nich ve 120členném zákonodárném sboru 51 křesel, sociální demokraté 49. K vytvoření vlády tak obě strany potřebují podporu stran albánské menšiny, které si rozdělily zbývající mandáty. Gruevského tým podmínky Albánců pro vládu odmítl, zatímco Zaev koncem minulého týdne oznámil, že se se stranami albánské menšiny dohodl a že do 10. března bude nový kabinet znám. Jak dalece vyšel albánským podmínkám vstříc, zatím není jasné.

  • Politická krize v Makedonii propukla po volbách v roce 2014. Opozice odmítla uznat opětné vítězství VMRO-DPMNE, vládu obvinila z podvodů a rozhodla se parlament bojkotovat. Zaev pak v následujícím roce začal zveřejňovat záznamy ilegálních odposlechů, které svědčí o volebních podvodech organizovaných z nejvyšších vládních kruhů a které krizi vystupňovaly.

  • Dohoda, kterou v létě 2015 zprostředkovala Evropská unie mezi vládou a opozicí s cílem krizi ukončit, obsahovala kromě uspořádání předčasných voleb i vytvoření speciální prokuratury. Jejím úkolem je vyšetřit trestné činy ve vysokých kruzích, z nichž jsou podezřelí hlavně politici z VMRO-DPMNE, včetně Gruevského.