V Londýně najelo auto do chodců. Jeden člověk je v kritickém stavu

Pětadvacetiletý muž zůstává v nemocnici v kritickém stavu poté, co do skupiny lidí v jihovýchodním Londýně najel osobní automobil. Stav dalších čtyř zraněných je stabilizovaný. Řidič byl na místě zatčen a převezen do nemocnice se zraněním hlavy, napsal server BBC s odvoláním na londýnskou policii. Pozadí incidentu není zatím známo a podle policie nic nenasvědčuje tomu, že by případ měl teroristické pozadí.

Incident se stal krátce před 9:30 SEČ v ulici Bromley Road v londýnské oblasti Bellingham. Auto značky Mercedes-Benz podle BBC u místní myčky naproti řadě obchodů pravděpodobně opustilo vozovku a najelo do živého plotu, pak narazilo do skupiny chodců.

Zranění byli sanitkami převezeni do nemocnic. Londýnská záchranná služba uvedla, že zraněným provizorně ošetřila poranění hlavy, hrudníku a nohou. V kritickém stavu se nachází pětatřicetiletá žena a dva pětadvacetiletí muži. Další dva muži jsou po ošetření stabilizovaní, uvedla metropolitní policie.

Řidiče vozu zadržel na místě policista mimo službu. Policie podle BBC uvedla, že muž je podezřelý z těžkého ublížení na zdraví způsobeného nebezpečnou jízdou a z jízdy pod vlivem alkoholu.

Policie hledá motiv činu řidiče z Heidelbergu

V sobotu najel do lidí na chodníku také řidič v německém Heidelbergu. Němečtí vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda šlo skutečně o nepříčetnou jízdu psychicky labilního muže, informovala televize NTV. Muž, jehož totožnost nebyla zatím zveřejněna, najel v sobotu v Heidelbergu osobním autem do skupiny osob na pěší zóně. Tři lidi zranil, jednoho z nich smrtelně.

Řidič, kterého policie při zadržení postřelila do břicha, je mimo ohrožení života, nemohl být ale zatím ještě vyslechnut. Mluvčí heidelberské policie už v sobotu vyloučil, že by šlo o teroristický čin. Motiv spočívá v psychice útočníka, řekl bez dalších podrobností agentuře APA.

Vyšetřování incidentu v Heidelbergu (zdroj: ČT24)

Řidičovou obětí se stal třiasedmdesátiletý Němec, který podlehl v nemocnici svým těžkým zraněním. Kromě něj utrpěli lehká zranění dva rakouští občané, muž a žena, jak potvrdil agentuře APA mluvčí rakouského ministerstva zahraničí Thomas Schnöll.

Oba podle něj žijí v Heidelbergu už několik let. Utrpěli lehčí pohmožděniny a po ošetření mohli z nemocnice odejít. Podle původních informací byli při incidentu zraněni jeden Rakušan a žena z Bosny a Hercegoviny.

NTV připomněla, že policie už v sobotu uvedla, že nic nenasvědčuje tomu, že by incident v Heidelbergu měl teroristické pozadí. Útočníkem byl podle opakovaného ujištění vyšetřovatelů pětatřicetiletý Němec. „Němec bez migračního pozadí,“ napsala na Twitteru mannheimská policie.

List Rhein-Neckar-Zeitung informoval, že řidič nepochází z Heidelbergu. Podle informace agentury DPA nefiguruje v žádných policejních záznamech.