V Soluni zlikvidovali nevybuchlou bombu z války. Museli evakuovat 70 tisíc lidí

V řecké Soluni skončila bezpečnostní operace, při které odstranili nevybuchlou bombu z druhé světové války. Evakuovali kvůli tomu 70 tisíc lidí.

Evakuace se týkala lidí z dvoukilometrového okruhu kolem místa, kde v Soluni bombu minulý týden nalezli. Policisté v neděli od rána obcházeli domy, zvonili u bytů a připomínali lidem, že musejí odejít.

Většina občanů odjela ve vlastních autech, někteří využili přistavené autobusy, které lidi odvezly do škol, tělocvičen a kulturních center. S evakuací pomáhalo tisíc policistů a 300 dobrovolníků.

Bombu objevili minulý týden při stavebních pracích, které mají rozšířit podzemní zásobníky u benzinové stanice. Podle prvních poznatků byla bomba americké výroby a na místo ji svrhli ve 40. letech.

První zprávy hovořily o tom, že vážila 250 kilogramů, po jejím zneškodnění armádní mluvčí oznámil, že vážila 125 kilogramů. „Byla silně zkorodovaná, ale její detonační mechanismus byl v dobrém stavu,“ sdělil.

Svědek tvrdí, že bombu na město shodila spojenecká vojska v září 1944

Armáda bombu zneškodnila a převezla na armádní střelnici, kde bude buď odpálena, nebo rozmontována, řekl armádní mluvčí. Podobnou munici v Soluni v minulosti našli v blízkosti letiště. Místo ale nebylo tak hustě osídlené jako nyní.

Úřady oznámily, že není jasné, jaká armáda a kdy přesně bombu svrhla. Agentura AP ale ocitovala výpověď svědka, který si prý pamatuje, kdy na místo spadla. Šestaosmdesátiletý Jorgos Gerasimu má dům asi půl kilometru od místa nálezu. „Americká a britská letadla bombardovala 17. září 1944. Bylo to v době nedělního oběda,“ řekl.