Plán prohloubit Labe v Hamburku, aby tam mohly větší lodě, zarazil soud

Plány Hamburku na prohloubení koryta Labe jsou zčásti protiprávní, rozhodl ve čtvrtek Spolkový správní soud v Lipsku. Město, které chce koryto řeky prohloubit, aby do hamburského přístavu mohly větší nákladní lodě, musí záměr upravit. Proti plánům druhého nejlidnatějšího německého města se bránilo několik ekologických organizací. Jejich argumentům sice soud podle německých médií za pravdu nedal, našel ale jiná pochybení.

Do hamburského přístavu, který přímo nebo zprostředkovaně dává práci 150 000 lidem, nyní některé velké nákladní lodě nemohou vůbec vplout. Další musí hodiny čekat, až přijde příliv.

Soud konstatoval, že současné plány Hamburku není možné uskutečnit, protože vykazují právní nedostatky. Ty je ale podle verdiktu možné odstranit úpravou záměru. 

Kvůli rozhodnutí soudu hrozí hamburskému přístavu ekonomické ztráty. Ze situace tak budou zřejmě profitovat konkurenční přístavy v Rotterdamu, Antverpách, Bremerhavenu, Wilhelmshavenu či Gdaňsku.

Kontejnerová loď v Hamburku
Zdroj: Reuters

Plány na prohlubování řečiště přitom úředníci připravovali skoro 15 let. Hamburský přístav se měl díky němu stát atraktivnější pro velké kontejnerové lodě a i jejich plavba k přístavu měla být jednodušší.

Rejdařské společnosti proto plánovaly posílení pravidelných hamburských linek do Asie, na které jsou nasazovány ty největší kontejnerová plavidla. V současné době nemohou být kvůli mělkému korytu Labe lodě plně nakládány a navíc se s nimi musí obtížně manévrovat.

Náklady na úpravu vodní cesty se odhadují na více než 600 milionů eur (16,2 miliardy korun). Z přístavu by se díky bez problémů dostaly do Severního moře lodě s ponorem 13,5 metru, při přílivu pak i ty s ponorem až 14,5 metru. Šlo by o deváté zvětšování koryta v dolním toku Labe v historii, poslední prohlubování proběhlo v 90. letech.