Létající Wallendové ztratili balanc. Po pádu z osmi metrů je pět zraněných

Pět akrobatů se zranilo na Floridě při kolektivním pádu z lidské pyramidy, vytvořené během cirkusového představení na laně zavěšeném asi sedm až osm metrů nad zemí. Mezi zraněnými jsou i členové věhlasné rodiny Wallendových.

Osm akrobatů spadlo, pět z nich se zranilo, z toho čtyři vážně, uvedl šéf hasičů ve městě Sarasota na jihovýchodě Spojených států. „Nik Walenda se na tomto čísle podílel, ale vyvázl bez zranění,“ řekl Mick Regnier.

Osmatřicetiletý Nik Wallenda patří k sedmé generaci rodinného klanu cirkusových umělců a eskamotérů, jemuž se přezdívá „létající Wallendové“. Kořeny tohoto rodu lze údajně vysledovat až do roku 1780, kdy jeho členové vystupovali v Čechách.

Nik Wallenda se v posledních letech proslavil řadou odvážných kousků, například přešel po provaze nad Niagarskými vodopády nebo nad Velkým kaňonem v Arizoně. V roce 2014 ve výšce více než 180 metrů překonal po laně vzdálenost mezi dvěma mrakodrapy v Chicagu, a to se zavázanýma očima. Předloni na laně ve výšce desetipatrové budovy ušel vzdálenost 475 metrů nad závodištěm v Milwaukee ve státě Wisconsin, opět bez jištění.

„Nehody se stávají, ale show musí pokračovat,“ prohlásil ředitel cirkusu Pedro Reis. K nehodě podle něj došlo tím, že jeden z akrobatů ztratil rovnováhu.

Pyramidu z osmi artistů předvedla Wallendova skupina už dříve, tak vysoko nad zemí ji ale teprve nacvičovala a jako své parádání číslo ji měla předvést během ukončení zimní cirkusové sezony. Podle tradice „létajících Wallendů“ akrobaté ani při takto nebezpečném kousku nepoužívají záchrannou síť.

Lékař: Měli štěstí, že to vůbec přežili

Podle doktora Alana Brockhursta přijala nemocnice v Saratose tři umělce v kritickém stavu a jednoho ve vážném. V ohrožení života ale nejsou. „Když si uvědomíte, z jaké výšky spadli, měli ohromné štěstí, že to vůbec přežili,“ zdůraznil lékař. Akrobaté utrpěli převážně ortopedická zranění, jeden z nich i trauma mozku.

Lidská pyramida pohybující se po laně se stala doslova obchodní značkou létajících Wallendů. Na svých představeních tento kousek zařazují už od roku 1948, kdy žačali se sedmi členy. Během vystoupení v roce 1962 v Detroitu došlo k největší tragédii. Poté, co jeden z akrobatů ztratil rovnováhu, zemřeli dva členové skupiny a další ochrnul.

Pradědeček Nika Wallendy Karl se zabil ve věku 73 let při pádu z lana během vystoupení v Portoriku.