Rumunská vláda ustála hlasování o nedůvěře

Rumunská vláda ustála v parlamentu hlasování o nedůvěře vyvolané opozicí. Sociálnědemokratický kabinet, který čelí kritice za to, že se pokusil omezit trestní postih některých korupčních činů, se mohl spolehnout na více než 60procentní většinu v zákonodárném sboru. Pod tlakem statisícových demonstrací vláda už v neděli svůj kontroverzní návrh stáhla. Navzdory hustému sněžení požadovaly tisíce lidí ale demisi vlády i ve středu.

Premiér Sorin Grindeanu před středečním hlasováním projevil odhodlání setrvat v čele vlády. „Máme povinnost vůči důvěře veřejnosti získané u (volebních) uren, máme povinnost nadále vládnout,“ řekl Grindeanu.

Nedůvěru vládě nakonec vyslovilo 161 poslanců, osm jich hlasovalo proti a 33 se hlasování zdrželo. Většina vládních poslanců opustila během hlasování jednací sál. Aby vláda padla, muselo by jí nedůvěru vyslovit 232 zákonodárců.

Ve hře je nyní demise ministra spravedlnosti Florina Iordacheho, kterou o den dříve prezident Klaus Iohannis označil za nedostatečnou. Hlava státu, jež vládu obvinila z odpovědnosti za politickou krizi, do níž se země v posledních týdnech dostala, si ale ani sama pád kabinetu nepřála.

Protesty znovu pokračovaly

V rozhovoru s agenturou AP Iohannis řekl, že boj proti korupci v Rumunsku odhaluje „ošklivou tvář politiky“. Zároveň pochválil rumunské občany, že proti záměru vlády neváhali v hojném počtu a dlouho protestovat. „Byl jsem překvapen velikostí davů. Mít přes 200 000 lidí na (bukurešťském) Vítězném náměstí je něco neobyčejného,“ prohlásil.

V Rumunsku se v posledních týdnech konaly rozsáhlé demonstrace. V neděli, kdy po celé zemi demonstrovalo přes půl milionu lidí, vláda návrh stáhla. Měl zrušit postih za některé korupční trestné činy a za zneužívání úředního postavení. Kabinet následně slíbil, že vypracuje nový návrh zákona, který tentokrát předloží k posouzení parlamentu.

Navzdory hustému sněžení se i ve středu, devátý den v řadě, na Vítězném náměstí, kde sídlí vláda, sešlo několik tisíc lidí. Podle agentury Reuters jich bylo asi 5000, rumunský server Digi 24 odhadl účast až na osm tisíc.

„Vydržíme! Neodejdeme!“ skandovali protestující. Stejně jako v uplynulých několika dnech se před sídlem prezidenta sešli příznivci vlády. Bylo jich asi dvě stě. Prezident za nimi nakrátko přišel, demonstranti s ním ale podle agentury Reuters odmítli diskutovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Brusel nabízí Rumunsku pomoc

Situací v Rumunsku se zabývala i Evropská komise, která nabídla Bukurešti pomoc, aby mohla úspěšně dokončit svou snahu boje s korupcí. Místopředseda komise Frans Timmermans zdůraznil, že z pohledu unijní exekutivy nejde o podporu jednoho rumunského politického směru. „Komise je v tomto ohledu barvoslepá. Pro nás to není politická diskuse, ve vnitřním rumunském sporu nestraníme nikomu,“ upozornil.

Podle Timmermanse dosáhlo v souvislosti s bojem proti korupci Rumunsko v posledních letech mnohé. „Bylo by škoda, kdyby vláda tento těžký maraton na posledních metrech vzdala a rozhodla se běžet jiným směrem,“ dodal místopředseda unijní exekutivy.