Evropská komise znepokojeně sleduje dosavadní Trumpovy kroky

Mogheriniová: Nikdo by neměl být zbaven svých práv kvůli tomu, kde se narodil (zdroj: ČT24)

Evropská komise s rostoucím znepokojením sleduje, jakým způsobem dosavadní i oznámené kroky nové americké administrativy ovlivňují strategické vztahy mezi EU a Spojenými státy. Novinářům to po středečním jednání Komise řekl její místopředseda Maroš Šefčovič.

Podle Šefčoviče by měl páteční neformální summit prezidentů a premiérů zemí EU na Maltě potvrdit zájem Unie být nadále vedoucí silou v oblastech, jako je boj s klimatickými změnami, svobodný a spravedlivý světový obchod či multilaterální uspořádání založené na právu, sdílených hodnotách a funkčním systému mezinárodních organizací.

Trump jako nová výzva pro Unii

„Je třeba volit, v jakém světě chceme žít. Je to rozhodování mezi izolacionismem, nerovností a národním egoismem na jedné straně a otevřeností, sociální rovností a sílou, kterou dává solidarita, na straně druhé,“ prohlásil slovenský eurokomisař.

Šefčovič rovněž připomněl, že Evropská unie vytváří v USA řadu pracovních příležitostí, protože je jako celek největším zahraničním přímým investorem v zemi.

Vyjádření místopředsedy Evropské komise přišlo den poté, co předseda unijních summitů Donald Tusk zařadil kroky nové americké administrativy prezidenta Donalda Trumpa mezi výzvy, jimiž nyní EU musí čelit.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová odpoledne ve vystoupení v europarlamentu prohlásila, že EU se nemá pokoušet řešit americké vnitřní rozpory, ale prosazovat své vlastní cíle. „Toto je jasně americká krize, kterou si nějak musí vyřešit Američané,“ řekla.

  • Prezidenty a premiéry zemí Unie čeká v pátek ve Vallettě nejprve debata o migraci. Večer budou, už bez britské premiérky Mayové, diskutovat o budoucnosti Unie po britském odchodu z bloku. Právě v této části se diskuse podle diplomatů pravděpodobně stočí také na aktuální problematiku strategických vztahů s USA ve chvíli, kdy je nový establishment ve Washingtonu vůči Unii a Evropě jednoznačně skeptický.