Svahy Stolové hory zachvátil požár. S plameny bojuje stovka hasičů

Svahy světoznámé Stolové hory ležící nad Kapským městem zachvátily v pondělí večer plameny. Do boje s živlem je nasazena stovka hasičů, kterým se v úterý dopoledne sice podařilo dostat plameny pod kontrolu, situaci ale může znovu zkomplikovat vítr.

„Kapští hasiči a záchranáři stále bojují s plameny, které se na svazích Stolové hory objevily včera pozdě večer. Na hašení stále pracuje zhruba stovka lidí,“ potvrdil pro server Daily Maverick mluvčí záchranného systému v Kapském městě Theo Layne.

Na uhašení plamenů v nepřístupném terénu byly nasazeny i tři vrtulníky. Nad ránem se v oblasti zklidnil vítr, což hasičům ulehčilo situaci, meteorologové ovšem nevylučují jeho opětovné zesílení.

Podle mluvčího požár poškodil zatím jen jeden strážní domek a kancelářskou budovu. Evakuace obyvatel místní čtvrti Vredehoek nebyla oficiálně nařízena, řada lidí se přesto rozhodla zajistit své domovy a oblast opustit.

„V této chvíli nevíme o žádných zraněných a neznáme ani příčinu požáru. Hasiči zůstanou na místě, aby zabránili opětovnému rozšíření plamenů, které by se mohly znovu objevit,“ dodal mluvčí Layne.