PODÍVEJTE SE: V čínském Charbinu vyrostla říše ledu

Přes milion návštěvníků každoročně navštíví jeden z největších festivalů ledu a sněhu v čínském Charbinu. Na 750 tisících čtverečních metrů se nachází 180 tisíc kubíků ledu v podobě nejrůznějších skulptur.

Severní Čína s teplotami kolem minus dvaceti stupňů dokáže být pořádně drsná, ale i půvabná. Umělci z celého světa to dokazují na ledovém festivalu v Charbinu už třicet tři let. Vše začalo jako místní show v roce 1963, během Maovy kulturní revoluce se ale festival nekonal.

Ledová říše tentokrát vyrostla jen za osmnáct dní - pracovalo na ní přes deset tisíc lidí. Všechny ledové bloky pocházejí z místní řeky. Podle listu China Daily lovilo bloky na 50 farmářů po dobu tří týdnů.

„Led nejdřív musí dosáhnout jisté tloušťky, aby splňoval nároky. To je aspoň půl metru. Pak z něj vyřežeme kvádry dva krát dva metry,“ popsal postup náměstek generálního ředitele Harbin Snow and Ice World Wang Ceng-jü.

Říši ledu přijíždí každoročně obdivovat víc než milion turistů, díky nízkým teplotám vydrží skoro celou zimu. Jednou z letošních atrakcí je i 340metrová skluzavka, obří zmrzlý hrad nebo plavání v napůl zmrzlé řece. „Je to parádní, ale je tady hrozná zima,“ prohlásil návštěvník z Ostravy Tomáš Břeský.

Kouzlo místa je patrné, hlavně když zapadne slunce. Barvy pak ozáří světové monumenty, výjevy z čínské mytologie i bájná zvířata. „Ani ve snu jsem si nepředstavovala, že to bude tak obrovské. Sochy jsou prostě nádherné,“ konstatovala návštěvnice z čínské provincie Liao-ning Wang Chan.

Čínský ledový festival v Charbinu (zdroj: ČT24)

Od roku 1985 se z Charbinu stala jedna z nejnavštěvovanějších destinací. Festival nabízí i soutěž pro studenty. Zimní festivaly se konají rovněž třeba v Japonsku (Sapporo), Kanadě (Quebec) nebo Norsku (Holmenkollen).