Další krvavá vzpoura vězňů v Brazílii, celkový počet obětí se blíží stovce

Nejméně 33 vězňů zemřelo při vzpouře ve věznici v severobrazilském státě Roraima. Bezpečnostní složky našly několik těl bez hlav, situaci ale už prý mají pod kontrolou. Podle místního šéfa spravedlnosti stály za povstáním drogové gangy.

Nejnovější násilnosti vypukly ve věznici Monte Cristo ve městě Boa Vista, kde se obdobný masakr odehrál už v říjnu. Poté, co vězeňská ostraha nalezla na chodbách věznice desítky mrtvých, vyrazily na místo zvláštní zásahové jednotky vojenské policie, které prý dostaly situaci pod kontrolu. Většina těl byla zohavena - některá byla bez hlavy, dalším bylo vyříznuto srdce.

Mezinárodní organizace Brazílii kvůli vězeňskému systému často kritizují. Nápravná zařízení jsou tam přeplněná a vězni dovnitř mnohdy se souhlasem podplacených dozorců pašují zbraně či drogy. Třeba právě v Monte Cristu pobývá 1400 trestanců, což je dvojnásobek kapacity zařízení.

Největší gang vydělá na drogách desítky milionů ročně

Působí zde i dva gangy, jejich boj o vliv prý nepokoje zapříčinil. Jde o skupiny Comando Vermelho (CV) a Primeiro Comando da Capital (PCC). U PCC se předpokládá, že na obchodu s drogami vydělává kolem 32 milionů dolarů ročně a téměř polovina z 13 tisíc členů působí ve vězeních ve státě Sao Paulo, uvedla brazilská vláda ve zprávě z roku 2012. Jde o největší gang v zemi.

Pohřeb obětí vězeňské vzpoury
Zdroj: ČTK/AP/Michael Dantas

Ke vzpouře na severu země došlo jen několik dní poté, co zemřelo během jiného povstání v sousedním státě ve věznici Anísio Jobim v Manausu 56 lidí, po němž následovaly násilnosti i v dalším manauském zařízení.

I zde nepokoje vypukly kvůli sporům dvou znepřátelených gangů kvůli obchodu s drogami. Úřadům se zatím podařilo dopadnout čtyřicet z 87 vězňů, kteří z areálu uprchli. Členy jednoho z gangů vězeňská služba převezla do zařízení v centru Manausu, které bylo od října uzavřené. Úřady chtějí tímto opatřením chránit životy.

Šlo o jeden z nejtragičtějších incidentů tohoto typu za poslední roky. Podle listu O Globo je co do počtu obětí druhý nejhorší v dějinách Brazílie. Zařadil se tak hned za nepokoje ve věznici v Sao Paulu v roce 1992, které si vyžádaly 111 mrtvých.