Indonésie: Kapitán vyhořelého trajektu zadržen. Loď prý opustil jako první

Indonéská policie zadržela kapitána trajektu, na kterém v neděli uhořelo nejméně 23 lidí. Muž čelí obvinění, že z lodi vyskočil jako první. V době požáru bylo na plavidle 248 lidí – potápěči stále hledají 17 pohřešovaných osob.

Loď plula z jakartského přístavu Muara Angke do letoviska Tidungu na souostroví Kepulauan Seribu, které se nachází severně od Jakarty.

Požár vypukl krátce po vyplutí z Muara Angke. Plameny zachvátily téměř polovinu lodě. Příčinou neštěstí byl zřejmě zkrat generátoru.

Policie ihned po zadržení začala kapitána vyslýchat. Dalších pět lidí – tři členové posádky a dva pracovníci přístavu – jsou taktéž drženi v policejní vazbě kvůli výslechu.

Identifikace obětí nedělního požáru
Zdroj: Reuters

Podle vyšetřovatelů kapitán jako první vyskočil z lodi, když propukl požár. „Kapitán, který opustí loď jako první, není mužem na svém místě,“ prohlásil zástupce ministerstva dopravy Antonius Tonny Budiono.

„Povinností kapitána je být poslední osobou na lodi poté, co jsou všichni pasažéři evakuováni,“ dodal při tiskové konferenci. Zadrženého muže tak čeká hned několik trestů, minimálně by podle policie měl přijít o oprávnění.

Většina z téměř 250 lidí na palubě byli Indonésané slavící začátek nového roku. „Zítra (tj. v pondělí) nasadíme pět potápěčů k hledání pohřešovaných pasažérů. Zjišťujeme, kolik obětí může být stále ve vodě,“ dodal v neděli zástupce ministerstva.