Austrálie zachytila největší kokainovou zásilku v historii země

Australské úřady zabavily 1100 kilogramů kokainu. Podle policie to je nejvíc v dějinách země. Půl tuny drogy se našlo o Vánocích v lodi nedaleko Sydney. Dalších šest set kilogramů bylo na Tahiti a podle kriminalistů také mířilo do Austrálie. V celách skončilo patnáct lidí, kterým hrozí tvrdé tresty.

Policie uvedla, že se na Štědrý den zmocnila 500 kilogramů kokainu z lodi v Brooklynu severně od Sydney. Celkem šest set kilo se pak našlo na Tahiti. Policie se domnívá, že drogy byly určeny Austrálii.

„Jde o největší zabavenou zásilku kokainu v historii australského vymáhání práva,“ konstatoval asistent komisaře Chris Sheehan z federální policie. „Kriminální gang, který jsme v posledních dnech odhalili, byl robustní a odhodlaný,“ dodal.

Australany zabavené drogy
Zdroj: Australian Federal Police/Reuters

Policie se domnívá, že drogy byly vyrobeny v Jižní Americe. Úřady začaly v prosinci sledovat loď, která se pohybovala mezi oblíbenými rybími trhy v Sydney a centrálním pobřežím Nového Jižního Walesu.

Na Štědrý den odplul od lodi malý člun, jenž později zakotvil v Brooklynu. Policie na plavidle zatkla tři muže, dalších dvanáct pozatýkala v průběhu následujících dnů. Mužům mezi 29 a 63 lety hrozí doživotní vězení.

Kdyby kokain prodali, mohli si vydělat v přepočtu šest a půl miliardy korun. Podle Sheehana byli součástí sofistikované zločinecké skupiny. Policisté strávili na případu tisíce hodin. Informaci, kudy drogy proudí, dostali už před dvěma a půl lety.