V EU náš hlas nemá váhu, míní Češi. O výhodách členství ale vědí

Češi jsou ohledně budoucnosti europarlamentu skeptičtí (zdroj: ČT24)

Češi znovu patří mezi nejskeptičtější národy, co se týče vnímání europarlamentu a jeho role v budoucnosti. Ukázal to nový průzkum, který nechal provést právě Evropský parlament. Přesto 61 procent Čechů ale uznává, že Česku plynou z členství v EU výhody. To je o procento víc, než je evropský průměr.

Po pěti letech odchází z čela Evropského parlamentu německý socialista Martin Schulz a europoslanecké frakce svádí boj o jeho nástupce. Nová tvář v čele bude muset zapracovat i na obrazu europarlamentu u občanů.

Pozitivně ho totiž vnímá v průměru jen čtvrtina Evropanů a pouhých 17 procent Čechů, neutrálně 44 procent obyvatel EU a 47 procent Čechů, zcela negativně pak 28 procent Evropanů a 34 procent Čechů.

Podle průzkumu Češi svou skepsí k Evropskému parlamentu nešetří, jak to ostatně dokládá velmi malá účast u evropských voleb. „Jestli někdo na nějakou instituci osm nebo dvanáct let kydá špínu, tak to nemůže vypadat dobře. Musíme v tuhle chvíli pracovat na tom, aby se ten obraz prostě zlepšil,“ upozornil europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

Měli bychom ukázat na praktických svých výsledcích, činnosti parlamentu, že i parlament má smysl. Na druhou stranu musím sebekriticky říct, že tu někdy projednáváme strašné hlouposti.
Stanislav Polčák
europoslanec
obrázek
Zdroj: ČT24

Na rozdíl od Kypřanů nebo Španělů patří Češi spolu s Poláky a Dány ke třem národům, které si nejméně přejí, aby europoslanci v budoucnosti hráli důležitější roli. Někteří čeští zástupci s tím nesouhlasí.

„Pokud se nám podaří vytěžit maximum z nás evropských poslanců, propojit to s tím, co chce třeba vláda prosazovat v Bruselu, tak bych byla určitě pro to, abychom i tady posílili to, co Evropský parlament má dělat,“ konstatovala europoslankyně Dita Charanzová (nestr. za ANO).

Přesvědčit Čechy bude ale obtížný úkol – patří mezi pět národů, které mají nejvíc pocit, že jejich hlas nemá v Evropské unii váhu. Myslí si to 85 procent Řeků nebo 74 procent Italů stejně jako Čechů.