PODÍVEJTE SE: Alžírské město na Sahaře zasypal po 37 letech sníh

Teprve podruhé v zaznamenané historii napadl sníh v alžírském městě Ain Sefra, které se nachází na Sahaře. Unikátní snímky dun s pruhy sněhu zachytil amatérský fotograf.

Sahara je s devíti miliony kilometry čtverečních největší poušť světa. Devatenáctého prosince letošního roku spatřili místní obyvatelé nezvyklý jev v alžírském městě Ain Sefra, které je známé jako „brána do pouště“.

Sníh na Sahaře zaznamenala i NASA
Zdroj: NASA

Ain Sefra leží kilometr nad hladinou moře a obklopuje ho pohoří Atlas. Teploty tam dosahují i 50 stupňů Celsia. Naposledy tam nasněžilo 18. února 1979.

Meteorologická mapa ze dne, kdy na Sahaře sněžilo
Zdroj: WeatherBell

Tentokrát trvala prudká sněhová bouře asi půl hodiny. Sníh se udržel pouhý den, pak roztál. Amatérský fotograf Karim Bouchetata ale stihl pořídit dechberoucí snímky, na nichž červené duny lemují bílé pruhy sněhu.

„Každý, kdo viděl padat sníh v poušti, byl ohromen. Je to velmi vzácný jev,“ konstatoval Bouchetata. „Vypadalo to úžasně, jak sníh dopadl na písek. Udělal jsem celou sadu fotografií,“ dodal.

Sníh na Saharu přinesla tlaková níže, která se v pondělí zformovala nad západním Středomořím, vysvětlil meteorolog Vladimír Piskala.

„Do severního Maroka a Alžírska se tak dostal poměrně vlhký vzduch od moře. Navíc už od pátku 16. prosince ovlivňuje počasí na severozápadě Afriky velmi studený vzduch, který se do oblasti dostal ze severního Atlantiku. Kombinace nízkých teplot, vysoké nadmořské výšky a srážek vyústily v docela vzácný jev – sníh na Sahaře,“ dodal.

  • Na Sahaře se nachází i místo, kde se sníh objevuje pravidelně. Jde o pohoří Tibesti, respektive jeho nejvyšší horu Emi Koussi. Tento neaktivní vulkán měří 3415 metrů a sníh zde velmi mírně napadne přibližně každých sedm let. Jde o jedno z nejvlhčích míst celé Sahary.