EU je nervózní, jak bude vypadat politika nové americké administrativy vůči Rusku

Bruselské obavy (nejen) z Tillersona (zdroj: ČT24)

Nominace Rexe Tillersona na post amerického ministra zahraničí rozděluje Evropský parlament. Zvlášť kvůli dřívější kritice bývalého ropného byznysmena na adresu protiruských sankcí. Nejistota ohledně budoucí americké politiky vůči Rusku, ale i Evropě samotné, v unijních kruzích stoupá.

Rex Tillerson má nastoupit v době, kdy atmosféra vztahů mezi EU a Kremlem připomíná studenou válku. Kvůli okupaci Krymu, ruské podpoře povstalců na Ukrajině, ale i Asadově režimu v Sýrii.

„Sdílím obavy. Tímhle jmenováním nejsem zvlášť nadšený. Obávám se, že jsme svědky toho, jak se naplňuje sen pana Putina. Uvidí Evropskou unii mnohem rozdělenější,“ míní Charles Tannock, britský konzervativní europoslanec.

Opačně to vidí tvář brexitu, britský europoslanec Nigel Farage, který si přeje rozpad EU. Byl vůbec prvním zahraničním politikem, kterého po svém zvolení prezidentem osobně přijal Donald Trump. V rozhovoru pro ČT se Farage snažil ujistit všechny, kdo mají obavy z americko-ruského sbližování.

Pro mnohé v Bruselu je nejhorším scénářem, že Donald Trump začne oslabovat NATO a zruší protiruské sankce.
Bohumil Vostal
zpravodaj ČT

„Jestli si myslím, že úmyslně pan Putin zahájí nějakou ofenzivu proti České republice nebo ještě někdě jinde, tak ne, to si nemyslím. Naopak mám zato, že jsme mezi námi dosáhli takového stupně vyhrocení, že se aspoň pokusme sednout u stolu a možná, snad možná, Donald Trump bude mužem, který to pomůže uskutečnit,“ poznamenal Nigel Farage, šéf euroskeptické frakce v Evropském parlamentu.

Jeho slova ale nijak neuchlácholila zejména politiky z Pobaltí. „Necítíme se být tím ujištěni, ale taky nepřikládáme příliš pozornosti jeho prohlášením. Podle mě je mnohem důležitější, abychom udělali všechno pro to, aby Evropa byla jednotná a silná. A také, aby NATO bylo jednotné a silné,“ dodal Urmas Paet, europoslanec a bývalý ministr zahraničí Estonska.