Stejné malby i ozvěna. Francie otevřela repliku slavné jeskyně Lascaux

Když se do pravěké jeskyně nelze z ochranných důvodů podívat, pomůže replika, kde jsou k vidění stejné malby a návštěvníky čeká stejná vlhkost i ozvěna. Francie nyní otevřela věrnou napodobeninu jeskyně Lascaux v Montignaku, kterou proslavilo pravěké umění.

V roce 1940 náhodou objevily jeskyni Lascaux děti. Nyní si mohou návštěvníci prohlédnout podobizny zvířat i v její replice. „Je to skutečně dobře udělané. Neřekl bych, že jde o repliku,“ konstatoval jeden z turistů.

Do skutečného jeskynního komplexu Lascaux nesmí veřejnost od roku 1963. V té době už odborníci sváděli boj o záchranu unikátních maleb starých až 17 tisíc let, který neskončil ani s nástupem nového tisíciletí. „Aktuálním problémem je bujení hub, které začalo v roce 2001. Toto bujení způsobily klimatické změny,“ podotkla Isabelle Pallot-Frossardová z ministerstva kultury.

Do repliky francouzské jeskyně Lascaux už smí turisté (zdroj: ČT24)

První repliku nabídly turistům francouzské úřady už v osmdesátých letech, krátce po zařazení Lascaux na seznam UNESCO. Přípravy trvaly celou dekádu. Novou repliku se podařilo postavit za necelou polovinu času a za 66 milionů eur. Slavnostně ji odhalil sám prezident Francois Hollande.

Všechno je do detailu stejné jako v originální dvě stě metrů dlouhé jeskyni – teplota, vlhkost vzduchu, světlo, zvuk a samozřejmě rozložení maleb. „Jde o komplexní konceptuální schéma, kterému dnes nemusíme rozumět, ale tehdy pro lidi, kteří ho vytvářeli, něco znamenalo,“ poznamenala kurátorka Muriel Mauriaková.

Součástí repliky je interaktivní část, která představuje také postupy, jaké pravěcí lidé při malování používali. „Tito umělci ryli do kamenů, pak přes to malovali a znovu ryli. Díky dnešním technologiím můžeme rozluštit všechnu tuto práci a představit ji audiovizuálními prostředky,“ prohlásil tvůrce repliky Nicolas Saint-Cyr.

Na své první dojmy vzpomíná dodnes. „Je to jako ve svatyni. Máte pocit, že se na vás ta zvířata dívají, ne jen, že se vy díváte na ně,“ říká badatel. Do skutečné jeskyně Lascaux ale úřady zřejmě lidi nepustí už nikdy.