Putin chce normalizovat vztahy s Tokiem, ovšem s tím, že Kurily zůstanou ruské

Ruský prezident Vladimir Putin před návštěvou Japonska uvedl, že si přeje úplnou normalizaci vztahů mezi oběma státy. Je také ochotný jednat o hospodářské spolupráci na Kurilských ostrovech, ovšem za podmínky, že vše se bude odehrávat s respektováním ruské svrchovanosti nad ostrovy. Návštěvu Japonska chystá na 15. a 16. prosince.

„To Japonsko si myslí, že má územní problémy, ale my jsme ochotni to posuzovat,“ řekl Putin japonským novinářům.

Za přežitek považuje, že obě země dosud, více než 70 let po skončení války, nemají uzavřenu mírovou smlouvu. Překážkou v rozhovorech o jejím uzavření jsou podle něj západní sankce uvalené na Rusko po anexi Krymu.

Uvedl také, že je ochoten jednat o společné hospodářské činnosti na sporných ostrovech, což by mělo zlepšit ovzduší ve vzájemných vztazích. Podmínkou ale je, že vše se bude odehrávat s respektováním ruské svrchovanosti nad ostrovy. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Japonsko a Rusko se přou o jižní část souostroví od roku 1945. Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Tokio, jež bylo ve válce poraženo, ruskou svrchovanost nad nimi neuznává.

Ještě před zářijovou schůzkou s japonským premiérem Putin odmítl myšlenku postoupit Japonsku jeden ze sporných ostrovů výměnou za intenzivnější hospodářskou spolupráci s Tokiem. Prohlásil tehdy, že Rusové své území neprodávají, ale usilují o nalezení takového řešení, aby se ani jedna strana necítila vítězem nebo poraženým.