Afghánská armáda chce víc žen, některé už pilotují vojenské letouny

Horizont: Ženy v afghánské armádě (zdroj: ČT24)

Patnáct let po svržení vlády islamistického hnutí Taliban Američany se konzervativní afghánská společnost pomalu, ale jistě mění. Tamní armáda do svých řad kvůli zhoršené bezpečnostní situaci láká mladé lidi včetně žen. První dvě už pilotují vojenská letadla, nemají to ale snadné – šedesát procent obyvatel totiž nechce, aby u policie nebo v armádě sloužily ženy.

Afghánce trápí špatná bezpečnostní situace. Zahraniční jednotky se stahují a útoků radikálních hnutí opět přibývá.

„Afghánistán je tradiční společnost, takže jsme vystavené problémům, ale musíme se těmto výzvám postavit,“ prohlásila 26letá Safía Feroziová, která se při studiu na vojenské akademii dostala k letectvu a stala se teprve druhou pilotkou afghánských vzdušných sil.

Na základně v provincii Herát potkala i svého manžela, rovněž pilota, který ji od začátku podporoval. Dnes už mají roční dceru, slouží u stejné jednotky a oba řídí vojenská dopravní letadla.

„Je to pro mě zajímavý pocit. Když jdeme společně do služby, většinu času létáme spolu, a když se vrátíme domů, mluvíme o problémech a řešíme je společně,“ podotkl Mohammad Jawad Najáfí.

Afghánky v armádě
Zdroj: ČT24

Stejnou cestu si teď prošlapává i dalších pět dívek, které právě absolvují výcvik u letectva, jež podporuje NATO a Spojené státy. Pilotovat se učí vrtulníky i lehká bojová letadla nasazovaná jak do útoků proti radikálům, tak na humanitární mise.

„Je to pro mě velmi dobrý začátek a doufám, že v budoucnu budu úspěšnou pilotkou v celé Asii, to je můj cíl,“ konstatovala studentka Šamím Núriová.

Ženy se pomalu prosazují jak v politice, tak právě i v armádě. I když zatím jich je ze 200 tisíc profesionálních vojáků jen 1800. Do sedmi let by ale ženy měly tvořit až deset procent afghánských ozbrojených sil.