Sísí: V káhirském kostele vraždil mladý sebevražedný atentátník

Více než dvě desítky lidí zabil v neděli v káhirském koptském kostele 22letý sebevražedný atentátník. Oznámil to egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Zatčeni byli i další čtyři lidé. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil.

K atentátu došlo v katedrále svatého Marka, která je hlavním svatostánkem koptské ortodoxní církve v Egyptě. Sebevražedným útočníkem byl podle prezidenta mladík jménem Mahmúd Šafík Muhammad Mustafa.

Nálož o síle přibližně 12 kilogramů trinitrotoluenu byla podle bezpečnostních složek odpálena v ženské části katedrály, a proto většinu z 24 obětí a 49 raněných tvořily ženy. Zabito bylo i nejméně šest dětí.

Záběry zveřejněné na internetu ukazují vnitřek kostela posetý třískami a krví. „Našel jsem těla, mnohé z nich byly ženy, ležící na lavicích. Byla to hrozná scéna,“ řekl pracovník katedrály.

„Byly tam děti. Co udělaly, že si to zasloužily? Kéž bych zemřel s nimi a nemusel vidět tyhle scény,“ konstatoval další svědek.

Útok v káhirské katedrále
Zdroj: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

V zemi byl vyhlášen třídenní státní smutek. K uctění obětí se konají modlitby. Smutečního obřadu v kostele se směli zúčastnit pouze pozůstalí. Na stěnách visely transparenty se jmény mrtvých. „Je to pohroma nejen pro církev, ale pro celý národ,“ uvedl duchovní vůdce koptů Tavadros II., který oběti nazval mučedníky.

Sanitky po obřadu odvezly rakve na státní pohřeb. Stovky truchlících ale rozhněvalo, že se do kostela nedostali, řadu mladých lidí nakonec policie zadržela, uvedla agentura Reuters. 

Protest před kostelem v Káhiře
Zdroj: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, ale někteří sympatizanti radikálního hnutí Islámský stát (IS) již krvavý útok oslavují na sociálních sítích. Z předchozích útoků na egyptské křesťany byl nejhorší spáchán v roce 2011 v Alexandrii, kde bomba zabila 21 obětí.

Egyptské bezpečnostní síly vedou boj s islamistickými vzbouřenci vedenými odnoží IS na Sinaji od roku 2013, kdy armáda svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Při střetech už přišly o život stovky policistů a vojáků.

Islamisté ale podnikají vražedné útoky i v Káhiře a v dalších egyptských městech. Dvě bomby nastražené u silnic – jedna v Káhiře a druhá severně od metropole – zabily v pátek šest policistů a dalších šest zranily.

  • Koptská pravoslavná církev je největší křesťanskou církví v Egyptě (min. 8–9 milionů obyvatel), která patří do skupiny starobylých východních církví a která neuznává christologii Chalkedonského koncilu (451). Vydělila se z ní Koptská katolická církev, která má plné společenství s římským papežem. Hlavou církve je od listopadu 2012 Theodoros II., tj. Tavadros II., papež a patriarcha Alexandrie (od středověku sídlí v Káhiře).
  • Koptské křesťanství řadíme do velké rodiny tzv. orientálně-pravoslavných církví a jeho rozšíření v Egyptě je spojováno s misijní činností apoštola a evangelisty svatého Marka, který byl prvním biskupem v egyptské Alexandrii, kde vedl tamní křesťanskou obec. Samotné slovo KOPT je řeckého původu a znamená „obyvatel Egypta, Egypťan“, neboť koptské křesťanství nalezneme převážně právě v Egyptě, ale také v dalších zemích Afriky, převážně jižně od Egypta (Etiopie, Eritrea, Súdán), kam z Egypta přišlo.
  • Zdroj: Wikipedia