V Pákistánu se zřítilo letadlo s desítkami lidí včetně rockové celebrity

Na severu Pákistánu havarovalo letadlo národních aerolinek PIA s více než čtyřmi desítkami pasažérů. Oznámil to místní policejní zdroj poté, co let PK-661 zmizel z radarů. Stroj mířil z pákistánského města Čitrál do Islámábádu. Nehodu nikdo nepřežil. Stroj měl podle prvotních zpráv potíže s motorem.

Stroj po startu v Čitrálu na severu země ztratil kontakt s pozemní letovou kontrolou a zmizel z radarů. Spadl údajně v hornaté oblasti u města Abbottábád, které leží asi 100 kilometrů severně od Islámábádu.

Na palubě bylo 48 lidí a nikdo nepřežil. Podle místních obyvatel letadlo hořelo už před dopadem na zemi. Jeden ze svědků prohlásil, že mnoho těl je ohořelých k nepoznání. Na místo byli vysláni vojáci i záchranné týmy.

Podle vládního činitele pro letectví Irfána Ilahího mělo problémy s motorem, ale zatím je prý příliš brzy určit příčinu neštěstí.

Na palubě stroje byla spolu s rodinou i někdejší pákistánská pop-rocková hvězda – zpěvák a duchovní Džunaid Džamšíd, který byl v zemi v 80. a 90. letech celebritou. V roce 2001 hudební scénu opustil, aby věnoval svůj život islámu a je spojován se zdejší konzervativní náboženskou organizací.

Letadla PIA nesmí do Evropy

Pákistánskému národnímu dopravci PIA byly v minulosti vyčítány bezpečnostní nedostatky, v roce 2006 zemřelo při nehodě letounu PIA 44 osob. Rok poté Unie zakázala aerolinkám létat do Evropy.

V roce 2010 zahynulo při neštěstí letadla jiné pákistánské společnosti Airblue na trase mezi městem Karáčí a Islámábádem 152 osob.