Počet obětí požáru na taneční party v Kalifornii vzrostl na 33 mrtvých

Bilance obětí požáru na taneční party v kalifornském Oaklandu vzrostla na nejméně 33 mrtvých, úřady nejprve uváděly devět obětí. Počet obětí zřejmě stále není konečný, větší část budovy záchranáři ještě neprohledali a mnoho lidí se pohřešuje. Policie bez upřesnění oznámila, že některé oběti tragického požáru byly ze zahraničí.

Požár skladiště, kde se hudební akce konala, patří k nejtragičtějším v Oaklandu. Příčina požáru stále není známa. Hasiči v neděli sdělili, že vyšetřování v této věci stále nepokročilo. Již v sobotu uvedli, že prioritou je vyproštění těl, které může trvat i více než dva dny.

Podle mluvčího úřadu šerifa Raye Kellyho jsou mezi oběťmi i lidé z Evropy a Asie. Země původu neupřesnil. Některé oběti byly nezletilé, sedmnáctileté či ještě mladší.

Současný počet obětí není konečný. Podle Kellyho je stále „značný počet“ pohřešovaných, kterých jsou podle různých zdrojů přes dvě desítky, i ze stále ještě neúplného prohledání trosek. Stanice ABC News s odvoláním na úřady informovala, že prohledáno bylo asi dvacet procent budovy. Kolik lidí v budově bylo, záchranáři nevědí, odhady hasičů se pohybují mezi 50 a 100.

Vyprošťovací práce jsou velmi složité, neboť do druhého patra se zřítila střecha. Požár navíc porušil statiku stavby. Budova je navíc podle hasičů přeplněná nábytkem, sochami nebo hudebními nástroji.

Areál, který začal hořet, sloužil jako umělecká kolonie. V době neštěstí se tam konal koncert kapely Golden Donna a dalších skupin, na nějž podle médií přišlo možná až sto lidí. O budovu se již několik týdnů zajímaly úřady kvůli podezření, že zde několik desítek osob žilo nelegálně. 

Požár na taneční party v Oaklandu si vyžádal desítky obětí (zdroj: ČT24)