O clu na čínské výrobky Trump mlčí. Schyluje se k obchodní válce dvou největších ekonomik světa?

Donald Trump jako prezidentský kandidát nenechal během předvolební kampaně na Číně nit suchou. Sliboval třeba speciální clo ve výši 45 procent na její výrobky. Nyní už coby zvolený prezident se během představování prvních priorit o asijské velmoci číslo jedna ani nezmínil. Pokud ale tohle nebude další příklad prudké změny kurzu a k plánům se coby prezident vrátí, rozpoutá to obchodní válku dvou nejsilnějších světových ekonomik.

Peking varuje před důsledky takového rozhodnutí - ve hře by pak byl i bojkot amerického zboží. Na druhou stranu si Číňané dobře uvědomují, že v sázce je vzájemný obchod za 650 miliard dolarů ročně. 

„Pokud se zvýší cla, měl bych velké obavy. Naše ceny by se zvedly, ale kdyby to klienti v USA nepřijali, neudržíme výrobu,“ poznamenal s obavami Tim Wu, majitel továrny Huamei Industrial Co., která v Číně vyrábí výhradně pro americký trh.

Čínské továrny už tak zažívají těžké časy. Navzdory snahám upgradovat ekonomiku, vedení země na exportu pořád záleží. Loni šlo do Spojených států zboží skoro za 500 miliard dolarů. Mnozí Číňané proto spoléhají na Trumpova obchodního ducha. Rozpoutání války by nebyl dobrý byznys.

O clu na čínské výrobky Trump zatím mlčí (zdroj: ČT24)

Volil Trumpa, ale pracuje pro čínského podnikatele

Bez ohledu na to, zda se to budoucímu šéfovi americké administrativy líbí, nebo ne, čínští podnikatelé se prosazují přímo ve Spojených státech. Jeden z nich, úspěšný miliardář, nedávno otevřel ve státě Ohio svůj závod, symbolicky ve zkrachovalé továrně General Motors. Lidé v šestitisícovém Moraine tak mají po několika hubených letech zase práci.

Čínský miliardář oživil zkrachovalou továrnu General Motors (zdroj: ČT24)

V bývalém závodě GM se nyní vyrábí autoskla, impérium čínského podnikatele jimi pokrývá celou pětinu světového trhu. Pan Cho hodlá v pobočce „Fuyao Glass“ v Moraine zaměstnat tři tisíce lidí. Jedním z jeho nových pracovníků je Jim Reid. „Budu upřímný. Trochu jsem bojoval, než jsem se rozhodl,“ přiznal volič Trumpa, že mu ze začátku nebylo úplně po chuti pracovat v podniku s čínským vlastníkem.

Lidé v Ohiu dodnes vzpomínají na zlaté časy – u General Motors vydělávali 30 dolarů za hodinu, u čínského miliardáře mají sotva polovinu. Ten nicméně přislíbil podstatné zvýšení platů v dohledné době.