Japonští vojáci vyrazili poprvé po 70 letech na zahraniční misi

V Jižním Súdánu přistál kontingent japonských vojáků. Jde o první zahraniční misi japonské armády od druhé světové války. Její nasazení v zahraničí umožňují nové bezpečnostní zákony, které loni schválil parlament. Doposud to zakazovala pacifistická ústava země.

Japonští vojáci se v Jižním Súdánu připojí k mírovým silám OSN. Společně budou budovat infrastrukturu ve zbídačeném vnitrozemí, které mnoho let sužovala občanská válka.

Příslušníci japonských ozbrojených sil podle nových předpisů smějí reagovat na volání o pomoc pracovníků Spojených národů. Pravděpodobně také budou chránit základny OSN, na něž bylo spácháno několik útoků.

Podle kritiků existuje riziko, že mise vtáhne japonské vojáky do ozbrojeného konfliktu. Japonská ústava, která byla napsána pod dohledem USA po druhé světové válce, zakazovala používat armádu při řešení konfliktů s výjimkou sebeobrany země. Ústava vznikla jako důsledek války, v níž bylo Japonsko spojencem Německa a okupovalo velkou část Asie.

Japonští vojáci v Jižním Súdánu
Zdroj: Reuters

V pondělí ráno v jihosúdánském hlavním městě přistálo 67 vojáků, dalších 63 dorazilo odpoledne. Zbývající příslušníci 350členného kontingentu dorazí nejpozději 15. prosince.

Nejmladší stát světa Jižní Súdán je zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. V prosinci 2013 v zemi vypukla občanská válka. V srpnu 2015 znepřátelení politici – prezident Salva Kiir a někdejší viceprezident Machar – dosáhli dohody o příměří, boje v Jižním Súdánu ale pokračují. V důsledku násilností přišly o život už desítky tisíc lidí a více než dva miliony obyvatel byly nuceny kvůli násilnostem opustit domovy.