Hvězda Andreje Danka stoupá. Opozice mu však vyčítá údajné nedemokratické postupy

Politologové: Lidé začínají vnímat Danka jako konstruktivního politika (zdroj: ČT24)

Populistická Slovenská národní strana posiluje. Podle průzkumů by ve volbách skončila druhá hned za Ficovým Smerem-SD. Opozice ale kritizuje jejího šéfa Andreje Danka, který zároveň předsedá parlamentu, za nedemokratické postupy. I přesto patří Danko mezi nejoblíbenější politiky na Slovensku.

Dřív spíš nenápadný politik vyvedl Slovenskou národní stranu z krize. Spojenectví s levicovým Smerem mu vyneslo křeslo šéfa parlamentu. S jídlem roste chuť a Andrej Danko hoduje. Ke stolu ale nechce pouštět opozici, snaží se časově omezit projevy zákonodárců na schůzích.

Novelu jednacího řádu prezident Kiska poslancům vrátil. Ještě předtím na debatě padala ostrá slova i nepovedené metafory. „Je to to samé, jako kdyby si v koncentračním táboře řekli, že si zahrají fotbalový zápas Židé a dozorci, a najednou ti dozorci řeknou, my jsme dozorci, tak náš šéf koncentráku bude rozhodčím,“ prohlásil Igor Matovič, předseda hnutí Oľano-NOVA (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti).

Matovič si za svůj výrok vysloužil návrh na disciplinární řízení. A Dankovi dodal munici. „Bude naší snahou dosáhnout ústavního zákonu, aby v plénu Národní rady poslanci nemohli říkat cokoliv bez trestněprávního dopadu, pokud se to týká národa, hanobení národa, rasy nebo projevů extremismu,“ zdůraznil Danko.

Kauzy jejího předsedy Slovenskou národní stranu posilují. Podle posledního průzkumu by ve volbách získala skoro 13 procent hlasů, a stala by se tak druhou nejsilnější na zdejší politické scéně.

„Začal být vnímaný mnohými lidmi na Slovensku jako konstruktivní politik z té části spektra, kde na to už vlastně nebyli zvyklí od časů devadesátých let,“ vysvětlil politolog Michal Vašečka, jak na šéfa národovců momentálně hledí značná část voličů.

Danko v čele SNS před čtyřmi lety vystřídal Jána Slotu, který ji - často posilněný alkoholem - srážel na kolena urážlivým slovníkem. Zatímco Slotova hvězda zapadla, Dankova stoupá. Podle komentátorů by mohla v budoucnu zazářit dokonce až z premiérského křesla.