Okamžitě odblokujte LinkedIn, pustil se do Ruska Washington

Spojené státy kritizují ruský regulační úřad Roskomnadzor, který se rozhodl blokovat internetové stránky sociální sítě LinkedIn. Americké velvyslanectví v Moskvě vyzvalo Rusko, aby na stránky okamžitě obnovilo přístup. Portál slouží pro navazování profesních kontaktů. Podle ruského úřadu ale porušuje zákon o uchovávání dat.

LinkedIn má v Rusku více než šest milionů registrovaných uživatelů. „Spojené státy jsou hluboce znepokojeny,“ tlumočilo názor Washingtonu americké velvyslanectví v Moskvě. „Vyzýváme Rusko, aby okamžitě obnovilo přístup na LinkedIn,“ dodala ambasáda.

Poskytovatelé internetového připojení na žádost Roskomnadzoru přístup na LinkedIn blokují od čtvrtka. „Je to nevídané. Taková přímá konfrontace s velkými světovými technologickými skupinami je novou stránkou historie,“ prohlásil Leonid Volkov z organizace, která bojuje za svobodu internetu a je blízká opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému.

LinkedIn
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Kristoffer Tripplaar

Moskevský soud rozhodl o odpojení stránek už v srpnu. Rozhodnutí ale nevstoupilo v platnost, protože se proti němu společnost odvolala. Minulý týden ovšem verdikt potvrdil odvolací soud a Roskomnadzor následně vyzval internetové providery o zablokování sociální sítě.

„Rozhodnutí ruského soudu může odepřít přístup na LinkedIn milionům členů, které máme v Rusku, a firmám, které využívají LinkedIn pro růst svého podnikání,“ varovala minulý týden firma.

Síť LinkedIn doplatila na nový zákon

V případě LinkedIn byl vůbec poprvé uplatněn zákon, který požaduje, aby internetové stránky uchovávaly osobní údaje ruských občanů pouze na ruských serverech. Pro LinkedIn by to znamenalo pořídit zde servery za asi padesát milionů korun. Firma, kterou právě kupuje gigant Microsoft, ale s místními úřady vůbec nekomunikuje.

Kritici právní předpis považují za útok na sociální sítě v Rusku. Kontroverzní zákon přitom v praxi respektuje jen málokterá zahraniční společnost. Kdo ale nařízení porušuje, ocitne se na seznamu, který takové stránky eviduje, a nakonec to může vést až k zablokování jeho služeb v celé zemi.

Úřad pro dohled nad médii hodlá v příštím roce vymáhat uplatnění zákona i po největších globálních hráčích, jako je Facebook nebo Twitter, které zatím problémy nemají – stejně jako největší ruská sociální síť V kontaktě, ta ale automaticky úřadům poskytuje všechny údaje o lidech, kteří ji využívají. Několik jich už za aktivity na síti skončilo před soudem.

Kreml
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Zásahů na internetu není málo

Ruská vláda blokuje stránky, které proti ní vystupují, weby odsuzující konflikt na Ukrajině nebo ty, které podporují opozici.

V letech 2012 a 2013 dala některým činitelům oprávnění blokovat jakékoli stránky, které šíří informace o sebevraždách, drogách, dětské pornografii a mladistvých obětech, nebo weby, které vyzývají k neschváleným veřejným akcím a shromážděním.

Kabinet také vyvíjí tlak na velké zahraniční společnosti jako Google, Twitter nebo Facebook, aby odstranily některé příspěvky. V druhé polovině roku 2014 tak Facebook omezil přístup k 55 příspěvkům.