Venezuelský prezident vyloučil předčasné volby

Venezuelský prezident Nicolas Maduro vyloučil možnost předčasných prezidentských voleb. Opozice je dlouhodobě žádá, protože Madura obviňuje z politických a ekonomických problémů země. Řádné funkční období prezidentovi končí začátkem roku 2019.

Madurovi dávají kritci za vinu katastrofální stav hospodářství v zemi. Vláda i opozice se v poslední době dohodli na společném plánu zlepšení – střídání hlavy státu jako jeho součást ale Maduro nyní odmítl.

„Nelze být neustále posedlý volebními procesy, které jsou protiústavní,“ vzkázal Maduro v televizním vystoupení.

Porušování ústavy či demokratických principů je ale karta, na kterou proti Madurovi sází i jeho oponenti. Prezident naopak tvrdí, že se opoziční politici pokoušejí o převrat. V říjnu se parlament, v němž odpůrci prezidenta mají většinu, usnesl na zahájení „politického procesu“ s Madurem.

Nejnovější eskalace napětí v ropné jihoamerické zemi, zmítající se v neutěšené hospodářské krizi, vypukla po rozhodnutí volební komise pozastavit proces odvolání prezidenta kvůli vyšetřování údajných podvodů v předchozí etapě shromažďování podpisů za referendum. Parlament zareagoval odhlasováním „politického soudu“ nad hlavou státu.

Jakýkoli postup parlamentu, v němž má většinu koalice opoziční vůči socialistické vládě, ale může zablokovat nejvyšší soud, který je nakloněný Madurovi. Letos již prohlásil za neústavní řadu zákonů, jež přijali poslanci.