Hlavní vyjednavač Barnier: EU při brexitu nebude agresivní, svobody nelze dělit

Pozice Evropské unie při rozhovorech s Británií o jejím vystoupení z EU nebude agresivní. Řekl to hlavní vyjednavač Evropské komise pro brexit Michel Barnier. Za důležité po schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem označil zachování jednoty zbývajících 27 členských států EU i zajištění unijních svobod.

„Naše pozice nebude agresivní ani naivní. Pro nás je důležité zachovat jednotu 27 států EU a nedělitelnost čtyř základních (unijních) svobod,“ řekl Barnier novinářům.

Evropská unie opakovaně zdůrazňuje, že pokud Britové budou chtít po odchodu z evropského společenství využívat výhod jeho jednotného trhu, budou muset respektovat volný pohyb osob, služeb, zboží a kapitálu.

Také Fico uvedl, že unijní svobody jsou pro Bratislavu ohledně brexitu důležité. „Pokud si bude chtít zachovat Británie výhody, zejména přístup na jednotný trh, (tak) na druhé straně jsou tu čtyři základní svobody, které jsou pro nás svaté a nelze o nich vyjednávat,“ uvedl Fico, jehož země nyní předsedá Radě EU.

Podle Fica slovenské vládě záleží na tom, aby práva desítek tisíc Slováků, kteří v současnosti žijí a pracují v Británii, zůstala zachována. „Velmi nám záleží na tom, aby občané Slovenské republiky, kteří dnes pracují v Británii, tam zůstali za stejných podmínek, jako (mají) občané Británie. Pokud jde o ty lidi, kteří tam žijí a pracují, budeme důsledně trvat na zachování práv,“ řekl Fico.

Britská premiérka Theresa Mayová chce proces odchodu Británie z EU zahájit do března příštího roku. Vrchní soud v Londýně minulý týden rozhodl, že kabinet k takovému kroku potřebuje souhlas parlamentu.

Vláda chce ale v přípravách na brexit pokračovat; o jejím odvolání proti zmiňovanému verdiktu by mohl britský nejvyšší soud rozhodnout pravděpodobně počátkem příštího roku.