AI viní italskou policii z bití běženců, u Libye stovky utonulých

Publicista: Letos už připlulo do Itálie 160 tisíc běženců (zdroj: ČT24)

Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) obvinila Itálii z porušování lidských práv afrických běženců během snímání otisků v takzvaných hotspotech. Podle AI došlo i na mučení. Ve své zprávě uvádí několik případů bití, sexuálních útoků a mučení elektrickým proudem. Italská policie to ale odmítá. Při ztroskotání dvou lodí u Libye mezitím ve čtvrtek zahynulo 239 migrantů.

Po uzavření takzvané balkánské trasy se většina uprchlíků snaží dostat do západní Evropy přes Itálii. V tomto roce už hlídky zachránily ve Středomoří 15 tisíc lidí, 3750 jich zahynulo.

U libyjských břehů se ve čtvrtek potopily hned dvě lodě a na místě utonuly více než dvě stovky lidí, sdělil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s odkazem na dva přeživší.

Výzkumníci AI mluvili s více než 170 migranty, kteří se už dříve do Itálie dostali, přičemž 24 z nich si stěžovalo na protiprávní postup tamní policie. AI ve zprávě cituje třeba 27letého Adama ze súdánského Dárfúru, který si stěžoval, že ho zbili a podrobili elektrickým šokům, načež se musel svléct do naha.

Pětadvacetiletá Eritrejka zase tvrdí, že ji policista opakovaně udeřil do obličeje, dokud neodsouhlasila, aby jí vzali otisky prstů. Další muž zase sdělil, že mu policisté mačkali varlata kleštěmi.

Africký migrant
Zdroj: Yara Nardi/Italian Red Cross

Podle AI se někteří migranti brání odebrání otisků prstů proto, že chtějí o azyl požádat v jiné zemi, například proto, že tam mají příbuzné.

Vyčerpaní a vystrašení lidé, kteří nemají potřebné informace o azylových procedurách, musí v hotspotech odpovídat na otázky, které mohou negativně ovlivnit jejich budoucnost, upozorňuje AI.

Policie násilí vůči uprchlíkům kategoricky odmítla

Organizace nicméně přiznala, že chování většiny italských policistů k migrantům je profesionální a že valná většina případů odebírání otisků prstů probíhá bez incidentů.

Představitelé italské policie násilí a nátlak vůči uprchlíkům odmítají. „Kategoricky popírám, že se používají násilné metody proti migrantům, a to ani při jejich identifikaci, ani při repatriaci,“ reagoval podle agentury AFP šéf italské policie Franco Gabrielli.

V přijímacích střediscích provádějí pravidelné inspekce pracovníci Evropské komise, kteří kontrolují, jak se s migranty zachází, dodal Gabrielli. Zástupci Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) navíc nedávno navštívili dva „hotspoty“ v Pozzallu na Sicílii a v Tarentu a kladně hodnotili práci tamních italských úředníků, připomněl Gabrielli. 

Kvóty nefungují, připomněla organizace

Amnesty International se opřela také do Evropské unie. „Ve svém odhodlání snížit přesun uprchlíků a migrantů do dalších států Unie, lídři EU dovedly italské úřady až na hranici, i za hranici legálnosti,“ prohlásil Matteo de Bellis z AI.

Organizace kritizuje i nefunkčnost systému přerozdělování uprchlíků do jiných zemí Unie.„Princip solidarity se ukázal jako iluzorní: zatím bylo z Itálie přerozděleno jen 1200 lidí ze slíbených 40 tisíc, a přitom jen letos připlulo do Itálie přes 150 tisíc migrantů,“ připomněla AI.