Na 1,5 milionu dětí v Jemenu hladoví, postižená může být celá generace

Horizont: Podvýživa dětí ve válčícím Jemenu (zdroj: ČT24)

Občanská válka v Jemenu se po dvou letech dál vyostřuje a situace obyčejných lidí je katastrofální – statisíce jich přišly o své domovy a nemají co jíst. Podvýživou trpí hlavně děti. Nejchudší arabská země je závislá z devadesáti procent na potravinách z dovozu, jejich dopravu k lidem ale komplikuje zničená infrastruktura, zpřetrhané silnice i mosty.

Pozice šíitských povstalců téměř každý den bombarduje koalice vedená Saúdy, která drží u moci jemenskou vládu. Podle OSN zemřelo v posledních dvou letech přes 11 tisíc lidí. Nálety se přitom nevyhýbají ani obydleným čtvrtím. „Jsme lidské bytosti, ne zvířata!“ postěžoval si na bezvýchodnou situaci svědek náletů Mohamed Fajez.

Kvůli akutnímu nedostatku potravin trpí podvýživou víc než třetina obyvatel. Rodiče přivážejí děti z odlehlých oblastí do nejbližších nemocnic v kritickém stavu, u poloviny se projevují vývojové vady s trvalými následky – postižená bude nejméně jedna celá generace.

„Odhadujeme, že v Jemenu je 1,5 milionu dětí akutně podvyživených, 370 tisíc z nich těžce,“ sdělil mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Tarik Jasarević.

Podvyživené dítě v Jemenu
Zdroj: UNICEF Yemen/2016/Madhok

Stovky zdravotnických center nefungují, hrozí epidemie cholery

Umar Sálih z WHO navíc v polovině října varoval před šířící se cholerou v oblasti Saná. V táborech poblíž města žijí tisíce rodin, které uprchly před boji. Hygienické podmínky v táborech nejsou dobré a cholera by se tam mohla rozšířit nakaženým jídlem a vodou, upozornila organizace.

Dětský fond UNICEF varoval před zvýšeným rizikem zejména kvůli skutečnosti, že asi 600 zdravotnických středisek v Jemenu není v provozu a dalším chybí personál nebo potřebné vybavení a léky.

V Jemenu jde o život. Struktura humanitární pomoci se tomu přizpůsobuje. Okamžitá priorita je záchrana co nejvíce životů.
Pavla Gomba
ředitelka UNICEF ČR
Konflikt v Jemenu
Zdroj: ČT24

I když polovina Jemenců pracuje v zemědělství, úroda na převážně vyprahlé půdě pro jejich obživu nestačí. „Na svém poli pěstuji proso, ale dopadla na něj raketa a všechno spálila,“ konstatoval zemědělec Hassan.

Zničená infrastruktura navíc komplikuje dopravení mezinárodní pomoci tam, kde je to potřeba. „Žádáme o větší podporu mezinárodní společenství, abychom dostali jídlo k lidem v celé zemi,“ prohlásil regionální ředitel Světového potravinového programu Muhannad Hadi.

Poslední občanská válka v Jemenu se rozhořela před dvěma lety, kdy šíitští povstalci za podpory Íránu obsadili hlavní město Saná, kde jsou lidé už přes rok bez elektřiny. Od letošního dubna do července se v Kuvajtu konaly mírové rozhovory, které ale ukončení sporu nepřinesly. Poslední návrh OSN odmítl jemenský prezident před pár dny.

Zničená obřadní síň po zásahu raketou
Zdroj: Reuters

Írán odmítá kritiku: Bombardování civilních cílů je válečný zločin

Spojené státy a Saúdská Arábie opakovaně obviňují Írán z vyzbrojování povstalců. Americký admirál Kevin Donegan minulý týden uvedl, že námořnictvo USA a jejich spojenců zadrželo od dubna 2015 již čtyři zásilky zbraní, které směřovaly z Íránu na Arabský poloostrov.

Zásilky prý obsahovaly tisíce útočních pušek AK-47, protitankové střely, pušky pro odstřelovače a další zbraně, uvedl Donegan.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Ghasemí to ale odmítl. „Tato obvinění jsou naprosto nepravdivá… jsou to naopak ničivé zbraně, americké bomby a rakety, které jsou každý den shazovány z letounů arabské koalice na bezbranné civilisty ve školách, nemocnicích, věznicích a domech v Jemenu,“ citovala mluvčího íránská média. Podle něj jde o „válečné zločiny“.