Podle Amnesty zemřelo při koaličních útocích v Sýrii mnohem víc lidí, než uvádí USA

Koalice vedená Spojenými státy bojující proti Islámskému státu v Sýrii postupuje podle Amnesty International (AI) příliš bezohledně. Podle organizace zabývající se lidskými právy si útoky koalice vyžádaly mnohem víc obětí, než uvádějí oficiální údaje. Výzývá proto k vyšetření zásahů a zveřejnění jeho závěrů. Syrská organizace pro lidská práva mezitím informovala, že při ruském nebo syrském náletu ve městě Idlib byla zasažena škola.

Podle Amnesty International nečiní koalice vedená Spojenými státy dost pro to, aby před útoky ochránila civilní obyvatelstvo. Podle bejrútské kanceláře AI jsou oficiální počty obětí značně podhodnoceny.

Organizace proto prošetřila 11 útoků vedených koalicí, při kterých zemřelo kolem tří set civilistů.

Je nejvyšší čas, aby americké úřady udělaly jasno ohledně celkového počtu civilních obětí způsobených koaličními útoky v Sýrii.
Lynn Maalouf
ředitel bejrútské kanceláře AI

Při přezkoumání útoků využila veřejně dostupné informace od místních lidskoprávních organizací a monitorovacích skupin, zprávy ze sdělovacích prostředků a – pokud to bylo možné – i informace od očitých svědků. Při vyšetřování okolností útoků také porovnávala satelitní snímky, fotografie a videozáznamy z místa.

Podle vyšetřování několika lidskoprávních organizací ve skutečnosti přišlo při útocích koalice o život minimálně 600 lidí, některé odhady hovoří i o více než tisícovce mrtvých.

Boje v Sýrii
Zdroj: Reuters

Zemřela celá má rodina, říká svědek útoku vedeného koalicí

Amnesty International například hovořila se svědky útoku na severosyrskou vesnici Ayn al-Khan ze 7. prosince 2015. Zemřelo při něm 40 civilistů včetně 19 dětí, dalších 30 lidí bylo podle místních humanitárních organizací zraněno. Při útoku byli zabiti i bojovníci Islámského státu, kolik jich bylo, ale žádné zdroje neuvádí.

„Dům se otřásal a začal se řítit. Okna se tříštila. Vyběhl jsem ven a zjistil, že dům mého souseda je zcela zničen. Slyšel jsem lidi uvězněné pod troskami,“ vyprávěl zástupcům AI jeden z místních obyvatel.

Když pomáhal vyhrabat z trosek přeživší, přiletěly vrtulníky a spustily druhou vlnu útoku. „V tom okamžiku jsem držel v rukou dvouměsíčního chlapce, kterého jsem zachránil. Úder mě srazil na zem a dítě jsem upustil… spadl jsem do díry vytvořené leteckým útokem. To mě zachránilo. Moje matka, teta, žena i dvě děti zemřely. Zemřel i chlapec, kterého jsem předtím zachránil, stejně tak jeho matka. Všichni kromě mě byli zabiti,“ vzpomínal.

Dodal, že velitel kurdských sil YPG mu po útoku řekl, že jeho jednotky varovaly koalici před přítomností civilistů v místě útoku.

V září se Amnesty International se svou zprávou obrátila na americké ministerstvo obrany. Na reakci stále čeká. Podle AI by mělo nezávislé vyšetřování ozřejmit, zda je v Sýrii porušováno mezinárodní humanitární právo. Výsledek vyšetřování by měl být podle Amnesty následně zveřejněn.

Syrští aktivisté: Nálety zasáhly školu

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) přišla ve středu s tvrzením, že při náletu na provincii Idlib byla zasažena škola a že o život přišlo 22 civilistů, mezi nimi i děti.

„Vojenská letadla - ruská nebo syrská - provedla šest náletů na vesnici Hás a zasáhla školu a okolí. Zabila 22 civilistů, mezi nimi sedm dětí,“ sdělila SOHR, která situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že získává informace od spolupracovníků v Sýrii. Jedna bomba dopadla ke vchodu do budovy školy ve chvíli, kdy byly kvůli náletům děti evakuovány, potvrdilo idlibské mediální středisko.

Syrská státní televize k útokům v Hásu sdělila, že bylo zabito několik bojovníků, na jejichž pozice útok směřoval. O škole se televize nezmínila. Provincie Idlib leží na severozápadě Sýrie a ovládají ji povstalecké a radikální skupiny. SOHR tvrdí, že v minulých dnech se útoky soustřeďují právě tam.