Venezuela: Opozice vrací úder. Svolává demonstraci a chce Madura před soud

Venezuelská opozice znovu tlačí na prezidenta Madura (zdroj: ČT24)

Jestliže spory mezi venezuelským prezidentem a tamní opozicí čím dál víc připomínají telenovelu, přichází jedna z vrcholných epizod. Odpůrci Nicolase Madura v parlamentní rezoluci obvinili hlavu státu z pokusu o převrat a na středu plánují velkou demonstraci. Požadují také konec soudce Nejvyššího soudu a vyzývají Venezuelany, aby bránili demokracii.

Klíčové instituce – včetně soudů – sice stále drží v moci tábor prezidenta. Poté, co Maduro zablokoval referendum o svém odvolání, ale napětí ve společnosti stoupá. K politickým otřesům se přidávají i ty ekonomické: země trpí nedostatkem potravin nebo léků, státní kasu navíc trápí silná inflace.

Opozici došla trpělivost, když volební komise pozastavila proces Madurova odvolání. Důvodem mělo být vyšetřování údajných podvodů v předchozí etapě, při shromažďování podpisů za referendum.

Lídr opozice Henrique Capriles
Zdroj: Reuters

Lídr opozice a guvernér státu Miranda Henrique Capriles verdikt komise označil za převrat a vyzval lid, aby šel do ulic bránit ústavní pořádek. Na středu, kdy mělo začít třídenní sbírání podpisů za referendum, svolal demonstraci, kterou nazval „převzetí Venezuely“. Očekává se, že půjde o další pochod na Caracas, jehož se počátkem září účastnil přes milion lidí.

Poslanci nyní na mimořádné schůzi schválili rezoluci, v níž chtějí Madura hnát před soud. I když opozice věděla, že ohlášený záměr nemá příliš šanci uspět, chce tím zvýšit tlak na prezidenta.

„Je to politický a právní proces proti prezidentu Nicolasovi Madurovi, aby bylo vidět, jakou má odpovědnost v ústavní roztržce, která narušila demokracii, lidská práva a budoucnost země,“ řekl opoziční vůdce Julio Borges během zvláštního zasedání parlamentu.

Příznivci prezidenta Madura dorazili do parlamentu během nedělní mimořádné schůze
Zdroj: Reuters

Jednání poslanců krátce přerušila stovka provládních demonstrantů, kteří vtrhli dovnitř. Parlamentní stráž je ale zase vytlačila ven. Zasedání přesto muselo být na nějakou dobu přerušeno.

Ve zmíněné rezoluci poslanci rovněž naléhají na armádu, aby nevykonávala žádný rozkaz, který by byl v rozporu s ústavou nebo porušoval základní lidská práva. Poslanci také vyzvali Venezuelany, aby v souladu s ústavou aktivně bránili demokracii a právní stát, dokud nebude obnoven ústavní pořádek v zemi. Na úterý bylo svoláno další mimořádné zasedání parlamentu.

  • Maduro, který nastoupil do nejvyššího úřadu po smrti prezidenta Huga Cháveze v roce 2013, se potýká s prudkým propadem popularity.
  • Opozice trvale viní venezuelské úřady a justici z toho, že porušují demokratické principy a umožňují Madurovi držet se u moci navzdory neoblibě u obyvatel a špatné hospodářské politice.
Nicolas Maduro vede dlouhodobý boj s opozicí
Zdroj: Reuters