V Rusku vztyčili první sochu Ivana Hrozného, přes odpor části místních i aktivistů

V Rusku mají první sochu kdysi nenáviděného Ivana Hrozného (zdroj: ČT24)

Car Ivan Hrozný měl stovky let mezi Rusy pověst jedné z nejhorších postav dějin. V poslední době ho ale oficiální místa začínají vydávat za možná první oběť západní protiruské propagandy. Ve městě Orel mu teď dokonce postavili vůbec první sochu. Někteří místní se ale bouří – gubernátor se podle nich snaží přepsat dějiny.

Zatímco o odkazu mnohých vládců se vedly v Rusku vášnivé diskuse, ohledně Ivana Hrozného dosud panovala shoda, že byl neštěstím pro celou zemi a není hoden žádné pocty. „Byla to postava silně rozporuplná, tragická. Člověk s pohnutým osudem, který hodně hřešil a zabíjel,“ říká divadelní režisér Aleksandr Michajlov.

Sám bojoval proti umístění sochy cara před místním divadlem – někdejší monarcha si podle něj úctu nezaslouží. Vedení města, které Ivan Hrozný nechal založit, to ale vidí jinak. Vládce prý nebyl až tak špatný, pošpinit ho záměrně měli jeho zahraniční i domácí nepřátelé.

„V jeho osobě můžeme najít základy všeho, co tvoří dnešní Rusko. Nacházíme u něj základy demokratizace, protože on začal jako první uskutečňovat myšlenku stavovského vládnutí,“ konstatoval univerzitní profesor a člen Společnosti pro uchování ruské historie Viktor Livcov.

Socha Ivana Hrozného
Zdroj: Alexander Ryumin/ČTK/ITAR-TASS

Úřady tlaku veřejnosti částečně ustoupily, socha proto stojí na břehu řeky a stala se oblíbeným cílem místních i turistů. „Když mu postavili sochu, tak to znamená, že to, co dělal, bylo dobré,“ myslí si turistka Lena.

S takovým výkladem dějin se ale nechce smířit třeba spisovatel Vladimir Jermakov. Obdivovatel Karla Čapka bojuje za její odstranění. Nelíbí se mu, že úřady namísto nutné opravy infrastruktury utrácí peníze za nepotřebný a kontroverzní památník. „Úřední aparát má plnit přání společnosti. Tato socha ale ve veřejném zájmu není,“ zdůraznil Jermakov.

Spolu s dalšími aktivisty tvrdí, že oslavování psychicky nemocného vladaře z 16. století, který v záchvatu zuřivosti zabil i vlastního syna, se děje na politickou objednávku. Podle nich jde o přepisování dějin s cílem zakrýt temná místa ruské historie. Úřady ale jejich pohled odmítají a sochy Ivana Hrozného plánují vztyčit i v dalších městech.